Bulunan bu bulgu, antik insanların beslenme alışkanlıkları hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Araştırmacılar, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Tarım Havzası'nda yaklaşık 3.500 yıllık mumyalarda, kefir peynirinde yaygın olarak bulunan bakteri türlerini tespit etti. 

"Cell" dergisinde yayımlanan çalışmada, 2003'te keşfedilen mumyalardaki "beyaz maddeler" incelendi. DNA testleri sonucunda bu maddelerde inek ve keçi DNA'sının yanı sıra, kefir peynirinde sıkça bulunan "Lactobacillus kefiranofaciens" ve "Pichia kudriavzevii" gibi bakterilere ait örnekler de belirlendi.

Türkiye ve İspanya arasında tarihi jet eğitim uçağı anlaşması Türkiye ve İspanya arasında tarihi jet eğitim uçağı anlaşması

Bugüne kadar keşfedilen en eski peynir örneği

Araştırmacılardan Fu Çiaomey, bu sonucun "bugüne kadar keşfedilen en eski peynir örneği" olduğunu belirterek, eski insanların yeme alışkanlıkları ve kültürleri hakkında önemli bilgiler sunabileceğini ifade etti. Fu, "Peynir gibi gıda maddelerinin binlerce yıl boyunca korunması oldukça zordur, bu da keşfi nadir ve değerli bir fırsat haline getiriyor." diyerek bulgunun önemine vurgu yaptı.

Kefirin gelişimi belgelendi

Araştırmacılar, "Lactobacillus kefiranofaciens" bakterisinin gelişimini de inceleyerek, bu 3.500 yıllık süreçte bakterinin insanlara daha iyi uyum sağladığını belirlediler. Fu, günümüzde üretilen kefirdeki probiyotik bakterilerin bağırsaklarda bağışıklık reaksiyonlarına yol açma olasılığının daha düşük olduğunu vurgulayarak, "Bu, bakterinin son 3.500 yıl içindeki evrimini gözlemlememizi sağlayan eşsiz bir çalışmadır." dedi.