Aksa Doğal Gaz, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte doğal gazın güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için abonelerine önemli uyarılarda bulundu. Şirket, doğal gaz kullanımında karşılaşılan olumsuz durumların önüne geçilmesi için dikkat edilmesi gereken 7 önemli noktayı paylaştı. İşte doğal gaz kullanımında göz önünde bulundurulması gereken o 7 madde:

1. Onay verilmeden doğal gaz kullanılmamalı

Doğal gaz kullanımına başlanmadan önce, mutlaka dağıtım şirketinin gerçekleştirdiği kontroller tamamlanmalıdır. İlk kez gaz açma işlemi ya da yenilenen sözleşmeler sonrasında yalnızca dağıtım şirketinin onayıyla doğal gaz kullanımına başlanabilir. Bu, güvenlik risklerini ortadan kaldırmak için önemli bir adımdır.

2. Periyodik bakım ve onarım yapılmalıdır

Her kış dönemi öncesinde, doğal gazla çalışan cihazların periyodik bakımlarının yapılması büyük önem taşır. Cihazların bakımının yetkili firmalara yaptırılması, hem güvenlik açısından hem de tasarruflu doğal gaz kullanımı açısından kritik bir faktördür. Ayrıca, eski ve yıpranmış bağlantı noktalarının da yenilenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

3. Eskimiş bağlantı noktaları yenilenmeli

Gaz kaçağı riski olmaması için yakıcı cihazların bağlantı noktalarındaki eski veya ömrünü tamamlamış bağlantı ekipmanları yetkili firmalar tarafından kontrol edilip değiştirilmelidir. Bu işlem, gazın güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.

4. Menfezler kapatılmamalı

Doğal gaz bacaları ve ortama temiz hava akışı sağlayan menfezler kapatılmamalıdır. Menfezlerin kapatılması, gazın düzgün bir şekilde havalandırılmasını engelleyebilir ve ciddi güvenlik risklerine yol açabilir. Bu nedenle, menfezlerin her zaman açık tutulması ve düzenli olarak kontrol edilmesi gereklidir.

Doğal taşlar ve özellikleri: Enerjileriyle hayatınızı renklendirin Doğal taşlar ve özellikleri: Enerjileriyle hayatınızı renklendirin

5. Bacaların dışarıya çıkışı sabitlenmeli

Bacalı cihazların bulunduğu ortamda, baca boruları dış ortama açılmalıdır. Bacalı cihazların bulunduğu odalar, kapalı balkon veya teras gibi alanlar olmamalıdır. Bacaların ek yerlerinin sızdırmaz olması için dışarıda sabitlenmiş olarak yerleştirilmesi, yangın ve gaz kaçağı risklerini engellemek için çok önemlidir.

6. Bacalı cihazlar banyo, tuvalet ve yatak odasında yer almamalı

Bacalı cihazların banyo, tuvalet veya yatak odası gibi kapalı alanlarda yer almaması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu tür alanlarda bacalı cihaz kullanımı, karbonmonoksit zehirlenmesine ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer bacalı cihazlar bu odalarda kullanılıyorsa, cihazların kesinlikle kapatılması ve karbonmonoksit algılama cihazlarının kullanılması gerekmektedir.

7. İzinsiz kazı çalışması yapılmamalı

Doğal gaz hattı bulunan sokaklarda yürütülecek kazı faaliyetlerinin, önceden doğal gaz dağıtım şirketinin bilgisi dahilinde yapılması gerekmektedir. İzinsiz kazı çalışmaları, hem can hem de mal güvenliğini tehdit edebilir. Şüpheli bir durumla karşılaşıldığında ise, 7/24 hizmet veren 187 Doğal Gaz Acil Hattı aranarak bilgi verilmelidir.

Kaynak: Haber Merkezi