GENEL

8 Ekim Dünya Disleksi Günü nedir?

Disleksi nedir? Toplumun %9-11’ini etkileyen disleksiyle nasıl başa çıkılır?

Abone Ol

8 Ekim, Dünya Disleksi Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Toplumun %9-11'ini etkileyen disleksi, bireylerin okuma ve yazma becerilerinde zorluk yaşamasına neden olan bir öğrenme güçlüğü olarak tanımlanıyor. Bu özel gün, farkındalık oluşturmayı ve erken teşhisle eğitim desteği sağlamayı amaçlıyor.

Disleksi nedir?

Disleksi, normal ya da üstün zekâ düzeyine sahip bireylerde okuma, yazma ve dil becerilerinde zorluk yaşanmasına neden olan bir özel öğrenme güçlüğüdür. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, dünya genelinde toplumun %9-11’i disleksiden etkilenmektedir. Disleksi, çoğunlukla harfleri anlamakta güçlük çekme, okuma sırasında satır atlama veya harflerin yerini değiştirme gibi belirtilerle kendini göstermektedir

Disleksi haftası ve farkındalık günü

Avrupa Disleksi Birliği’nin öncülüğünde ve BM, DSÖ ve APA’nın ortak çalışmalarıyla 2022 yılında yapılan Genel Kurul kararına göre, 1-8 Ekim tarihleri arasında Disleksi Haftası olarak kabul edilmiştir. Bu haftanın son günü olan 8 Ekim ise "Dünya Disleksi Farkındalık Günü" olarak belirlenmiştir. Bu özel gün, toplumda disleksi konusunda farkındalık yaratmayı ve yaşanan zorluklara çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Disleksi farkındalık rengi olarak turkuaz seçilmiştir ve bu günde insanlar turkuaz giyinmeye davet edilmektedir.

Disleksi nasıl teşhis edilir?

Disleksi teşhisinde bireyin hafıza, okuma, görme ve heceleme yeteneklerini ölçen testler kullanılmaktadır. Erken tanı, disleksiye sahip çocukların eğitim hayatında başarılı olabilmeleri için büyük önem taşır. Özellikle okul öncesi dönemde belirtiler ortaya çıkabilir, ancak en belirgin hale geldiği dönem ilkokul yıllarıdır.

Disleksi ile başa çıkma yöntemleri

Disleksiye sahip çocukların bireysel veya grup halinde özel eğitim almaları gerekir. Eğitim, bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından verilmelidir. Ayrıca, disleksili bireylerde dikkat bozukluğu veya kaygı gibi psikolojik sorunlar varsa, bu sorunların tedavi edilmesi önemlidir. Dikkat artırıcı ilaçların kullanımı da bazı durumlarda önerilmektedir.

Disleksinin psikososyal etkileri

Disleksi yalnızca akademik hayatı etkilemekle kalmaz aynı zamanda bireylerin psikososyal gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle erken tanı, ailelerin ve öğretmenlerin farkındalığı ile mümkündür. Çocuğa yaklaşımda okul, aile, psikolog, psikiyatrist ve özel eğitim uzmanlarının iş birliği büyük önem taşımaktadır.