Afyon, hamur işlerinin başkenti olarak bilinir ve bu sıcak insanların mutfakları, her zaman damakları şenlendirecek lezzetler sunar. Bu bölgenin en sevilen tariflerinden biri de mercimekli bükmedir. İncecik açılan hamurun arasına sürülen haşhaşlı sos ve mercimekli iç harcıyla hazırlanan bu lezzet, her lokmada sizi mest edecek. İşte, Afyon bükmesi olarak da bilinen mercimekli bükmenin tarifi:

Mercimekli bükme için gerekli malzemeler

Hamur için:

  • 2 su bardağı su

  • 1 yemek kaşığı tuz

  • Aldığı kadar un

  • 1/4 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 adet yumurta (akı iç harcı için, sarısı üzerine)

İçi için:

C Vitamini: Cilt sağlığının temel taşı C Vitamini: Cilt sağlığının temel taşı
  • 2 su bardağı yeşil mercimek

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (zeytinyağlı tercih edilmesi önerilir)

  • Karabiber

  • Tuz

  • 1 orta boy kuru soğan

  • İsteğe bağlı iç malzemeler (peynir, kıyma, patlıcan, ıspanak)

Hamurun arası için:

  • 1 su bardağı dövülmüş haşhaş

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

  • 100 gram margarin

  • Kuyruk yağı (isteğe bağlı)

Mercimekli bükme nasıl yapılır?

  1. Hamuru hazırlayın: Tüm hamur malzemelerini yoğurun ve dinlenmeye bırakın. 10 dakika dinlendirmek yeterlidir.

  2. Hamuru bölün: Hamuru ortadan ikiye kesin ve bir 10 dakika daha dinlendirin. Dinlenmiş hamur daha iyi açılır.

  3. Hamuru açın: Hamuru açabildiğiniz kadar ince açın. Margarini eritip haşhaş ve sıvı yağı karıştırın. Bu karışımı hamurun her tarafına sürün.

  4. Katlayın: Hamuru katlayın ve bir kenara alarak dinlenmeye bırakın. Aynı işlemi ikinci hamura da uygulayın ve onu da yağlayın. İlk hamuru ikinci hamurun ortasına yerleştirip katlayın. Tepsiye alın, üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında dinlendirin.

  5. Mercimeği hazırlayın: Mercimekleri yıkayın ve üzerini geçecek kadar su koyarak pişirin. Soğanı doğrayıp zeytinyağında kavurun ve haşlanan mercimeğin içine ekleyin. Karabiber ve tuzla tatlandırın.

  6. Hamuru şekillendirin: Dinlenmiş hamuru dolaptan çıkarın ve 16 kareye bölün. Her parçayı uzunlamasına açarak içine mercimek harcından koyun. Hamuru kapatıp üzerine yumurta sarısı sürün.

  7. Pişirme: Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Dilerseniz, üstüne susam da serpebilirsiniz.

Merccimekli Bükme1

Afyon’un efsanevi mercimekli bükmesi tarifini deneyerek, hem kendinize hem de sevdiklerinize unutulmaz bir lezzet sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi