Albert Einstein, görelilik teorisi ve devrim niteliğindeki çalışmalarıyla bilimin çehresini değiştiren, Nobel ödüllü Yahudi asıllı Alman fizikçidir.

Mütevazı bir başlangıç: Ulm’den Münih’e uzanan yolculuk

14 Mart 1879’da Almanya’nın Ulm kasabasında doğan Einstein, 1880’de ailesiyle birlikte Münih’e taşındı. Babası Hermann ve amcası Jakob bir elektrik şirketi kurarken, annesi Pauline ise piyanistti. Çocukluğunda konuşma zorlukları çeken Einstein, dört yaşında babasının hediye ettiği pusulayla bilime ilgi duymaya başladı.

Eğitim hayatı: Zürih’ten fizik diplomasına

Einstein, ailesinin İsviçre’ye taşınmasının ardından Zürih Politeknik Okulu’na başvurdu. Matematik ve fizikte başarılı olmasına rağmen diğer derslerde yeterli olamadı. İsviçre’de lise diplomasını tamamladıktan sonra Zürih Politeknik’e kabul edildi ve 1900 yılında fizik diploması aldı.

bern patent ofisi ve bilimsel sıçrama

Üniversite sonrası akademik iş bulamayan Einstein, Bern Patent Ofisi’nde çalışmaya başladı. 1905’te "Annus Mirabilis" (Mucize Yılı) olarak anılan dönemde dört çığır açıcı makale yayınladı: özel görelilik kuramı, kütle-enerji eşitliği, fotoelektrik etki ve Brown hareketi üzerine.

Mileva ve Elsa: Özel hayatı

Einstein, Politeknik’te tanıştığı Mileva Maric ile 1903’te evlendi. Bu evlilikten Hans Albert ve Eduard adında iki oğlu oldu. 1919’da boşandıktan sonra kuzeni Elsa ile evlendi. Elsa’nın önceki evliliğinden olan iki kızını da sahiplendi.

Bilimsel başarılar ve genel görelilik

1915’te geliştirdiği genel görelilik kuramı, evrenin işleyişine dair anlayışı kökten değiştirdi. 1921’de fotoelektrik etki üzerine çalışmalarıyla Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

ABD’ye göç ve savaş karşıtı duruş

1933’te Almanya’da Nazi rejiminin yükselmesiyle ABD’ye göç eden Einstein, Princeton Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. Barış ve insan hakları savunucusu olarak öne çıkan Einstein, savaş karşıtı faaliyetlerde bulundu ve İsrail’in kurulmasını destekledi.

Psikolojik deneyler: İnsan doğasının karanlık köşeleri Psikolojik deneyler: İnsan doğasının karanlık köşeleri

Ölüm ve beyninin çalınması

18 Nisan 1955’te iç kanama nedeniyle yaşamını yitiren Einstein, Princeton Hastanesi’nde öldü. Otopsi sırasında beyni patolojist Thomas Stoltz Harvey tarafından çalındı ve bilimsel incelemeler için kullanıldı.

Einstein’ın mirası, bilim dünyasında ve toplumda derin izler bırakmaya devam etmektedir. Görelilik kuramı, kütle-enerji eşitliği ve kuantum fiziğine katkılarıyla bilim tarihinin en önemli isimlerinden biri olarak hatırlanır.