DÜNYA

Almanya ve Fransa dışişleri bakanları Şam'da

Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları, Suriye'deki siyasi çözüm sürecine katkı sağlamak amacıyla Şam'ı ziyaret etti. Bu ziyaret, AB'nin Suriye'nin yeni yönetimiyle ilişkilerini normalleştirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Abone Ol

Avrupa Birliği (AB), Suriye'deki siyasi çözüm sürecinde önemli bir adım daha attı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barro, Suriye'ye giderek, burada Suriye'nin yeni yönetimiyle temaslarda bulundular.

Bu ziyaret, Suriye'nin El Kaide ile geçmişteki bağlantıları nedeniyle uluslararası alanda terör örgütü olarak kabul edilen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetimiyle ilişkilerin normalleştirilmesi adına atılan önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

"Suriye'ye uzanmış bir el"

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Avrupa ve Suriye arasında yeni bir siyasi başlangıcın mümkün olduğunu belirterek, "Bu ziyaret, Suriye'ye uzanmış bir el olarak değerlendirilmelidir," dedi. Baerbock, Suriye'nin bir kez daha uluslararası toplumun saygın bir üyesi olabilmesi gerektiğini vurguladı.

AB'nin, Heyet Tahrir Şam'ı terör örgütü olarak tanımaya devam etmesine rağmen, geçen ay aralık ayında AB dış politikası temsilcisi Kaja Kallas, HTŞ tarafından kurulan geçici hükümetle doğrudan temas kurma yönünde bir adım atılmasını istemişti. Kallas, HTŞ'nin daha kapsayıcı bir hükümet kurma ve kadın ile azınlık haklarına saygı göstereceği taahhüdüyle AB'nin Suriye'ye yönelik ambargoları hafifletmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Esad sonrası Suriye ve yeni diplomatik ilişkiler

Suriye'deki yönetim değişikliği, Suriye lideri Beşar Esad'ın, 8 Aralık'ta rejim karşıtı gruplar tarafından Şam'ın kontrolünü kaybetmesinin ardından Rusya'ya kaçmasıyla başladı.

Esad sonrası dönemde, Suriye'nin yeni yönetimiyle birçok ülke ilişkiler kurmaya başlamışken, Suriye'nin yeni yönetiminin ilk resmi dış ziyareti ise Suudi Arabistan'a yapılacak.