EKONOMİ

Aralık'ta en çok kazandıran yüzde 6,02 reel getiri ile borsa oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Aralık ayında BIST 100 endeksi, hem TÜFE hem de Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde en yüksek reel getiri oranını yakalayarak yatırımcısına yüzde 6,02 kazandırdı.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Aralık ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları raporunda, BIST 100 endeksi, Aralık ayında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

TÜFE ve Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde sırasıyla yüzde 6,02 ve yüzde 6,68 reel getiri oranına ulaşan BIST 100, yatırımcısına kazandırdı.

Borsa, Aralık’ta yatırımcılarını memnun etti

BIST 100 endeksi, Aralık ayında yatırımcılarına en yüksek reel getiri oranını sağladı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ve tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde sırasıyla yüzde 6,68 ve yüzde 6,02 oranlarında kazanç sağlanırken, borsa, yıllık bazda külçe altının ardından en çok kazandıran yatırım aracı oldu.

Diğer yatırım araçları performans farkları gösterdi

Aralık ayında, borsa dışında diğer yatırım araçlarının performansı da dikkat çekti. Mevduat faizi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,08, DİBS ise yüzde 2,61 oranında reel getiri sağladı.

Dolar ise yüzde 1,21 kazanç sağlarken, euro ve külçe altın bu dönemde kaybettirdi. Euro, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,91 kayıp yaşarken, külçe altın ise yüzde 2,08 oranında zarar getirdi.

Üç aylık ve altı aylık dönemde faiz kazandırdı

Üç aylık dönemde, mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,97, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,97 oranında en yüksek reel getiri sağladı.

Altı aylık dönemde de mevduat faizi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,72, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,60 reel getiri sağladı. Bu dönemde, BIST 100 endeksi ise kayıplar yaşadı.

Yıllık dönemde külçe altın ve faiz öne çıktı

Yıllık değerlendirmeye bakıldığında, külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,13 oranında en yüksek reel getiri sağladı.

Aynı dönemde, mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,12 oranında reel getiri sağlarken, dolar, DİBS ve euro yatırım araçları ise kaybettirdi.