38 yaşındaki peyzaj mimarı Ece Gürel, 23 Mart'ta Belgrad Ormanı'nda kaybolduktan sonra, yoğun aramalar sonucunda 27 Mart'ta bulunmuş, ancak hipotermiye bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetmişti. Resmi açıklamalar, ölüm nedeninin soğuğa bağlı olduğunu belirtse de, sosyal medyada ve bazı haber kaynaklarında, Gürel'in spiritüel konulara ilgisi olduğu ve bilinçaltı çalışmalarına yönelik eğitimler aldığı ileri sürüldü. Bu iddialar, bilinçaltı çalışmalarının güvenilirliği konusundaki tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.
“Bilinçaltı çalışmaları ehliyetsiz kişiler tarafından yürütülmemeli”
Bilinçaltı çalışmalarının etik kurallar gözetilerek yürütülmesi gerektiğini belirten Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz, bu alanın manipülasyona açık olduğunu ve bireylerin yanlış yönlendirmelerle zarar görebileceğini vurguladı. Yılmaz, "Bilinçaltı, telkinlere açık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, etik ilkelerden uzak kişiler bu alanı suistimal edebilir. Kendi sağlığımız için bilinçaltı tekniklerini uygulayan kişilerin eğitim ve referanslarını mutlaka araştırmalıyız" dedi.
“Hipnozun güvenli kullanımına dikkat edilmeli”
Hipnoterapinin, uzman ellerde uygulandığında psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir yöntem olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılında hipnoterapiyi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamaları kapsamına aldığını biliyoruz. Ancak bu, her kişinin hipnoterapi uygulayabileceği anlamına gelmez. Yanlış ve ehil olmayan kişilerce uygulanan hipnoz teknikleri, bireylerde psikolojik ve duygusal travmalara neden olabilir. Bu nedenle mutlaka sertifikalı ve deneyimli uzmanlarla çalışılmalıdır" şeklinde konuştu.