Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, eski Devlet Başkanı Evo Morales’e bağlı olduğu iddia edilen silahlı bir grubun Cochabamba’da 3 kışlaya baskın düzenleyerek askerleri rehin aldığını ve tehdit ettiğini açıkladı. Yaşananlar, Bolivya’daki siyasi gerginliği daha da tırmandırdı.
Silahlı grup kışlaları ele geçirdi askerleri rehin aldı
Bolivya'da 11 Ekim’de eski Devlet Başkanı Evo Morales hakkında yakalama kararı çıkarılması ülke genelinde büyük protestolarla karşılandı. Bu kararı takiben, Morales'e destek veren bazı gruplar otoyolları kapatarak Devlet Başkanı Arce'nin istifasını talep etti. Gerginlik, Morales’in 28 Ekim’de silahlı saldırıya uğramasıyla daha da arttı. Morales, saldırıdan Devlet Başkanı Arce’yi sorumlu tutarken, son olarak Morales’e bağlı olduğu iddia edilen bir grubun Cochabamba Tropik bölgesindeki 3 askeri kışlaya baskın düzenlediği bildirildi.
Devlet başkanından açıklama gecikmedi
Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, dün yaptığı açıklamada, Evo Morales’e bağlı olduğu iddia edilen silahlı bir grubun Cochabamba Tropik bölgesinde bulunan üç kışlaya saldırı düzenlediğini ve askeri tesisleri ele geçirdiğini belirtti. Arce, “Bolivya halkına ve uluslararası topluma, Evo Morales'e bağlı silahlı grupların, Cochabamba Tropik'inde üç askeri birliği saldırı yoluyla ele geçirdiğini, askerleri ve ailelerini rehin tuttuğunu ve hayatlarını tehdit ettiğini, hiçbir operasyonda yer almadıkları halde, yalnızca birliklerini koruduklarını bildiriyoruz. Dünyanın herhangi bir yerinde düzensiz gruplar tarafından bir askeri tesisin ele geçirilmesi, Anavatan'a karşı bir ihanet suçudur, Devletin Siyasi Anayasasına, Silahlı Kuvvetlere ve Evo Morales'in suç teşkil eden ablukalarını ve bu suç eylemlerini şiddetle reddeden Bolivya halkına karşı bir hakarettir" dedi.
Morales Hakkındaki Yakalama Kararı ve Siyasi Gerginlik
11 Ekim’de Morales hakkında çıkarılan yakalama kararı, ülke çapında tansiyonu yükseltmişti. Morales destekçileri, bu kararı protesto etmek için otoyolları trafiğe kapatarak Arce hükümetine karşı tepkilerini göstermişti. 28 Ekim’de uğradığı silahlı saldırıda yara almayan Morales ise yaşananların sorumlusu olarak Devlet Başkanı Arce'yi işaret etmişti. Son gelişmelerle birlikte ülkede artan gerilim, Bolivya’da siyasi istikrarsızlık riskini de gözler önüne serdi.