Ramazan ayında iftar sofralarınızı renklendirecek ve hem sağlıklı hem de doyurucu tariflere yer vermek ister misiniz? İşte, hem hafif hem de lezzetli üç pratik tarif! Taratorlu Yoğurt Çorbası, İrmik Helvası ve Patates Yataklarında Köfte Pilav tarifleriyle sofralarınıza keyif katabilirsiniz.

Taratorlu yoğurt çorbası tarifi

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan çorba, Taratorlu Yoğurt Çorbası ile başlasın. Hem ferahlatıcı hem de besleyici olan bu çorba, iftar için harika bir seçenek!

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1/4 çay bardağı ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Yoğurdu bir kaseye alın ve üzerine suyu ekleyerek çırpın.
  • Zeytinyağını bir tavada ısıtın, üzerine sarımsağı ince doğrayın (isteğe bağlı) ve hafifçe kavurun.
  • Ardından kuru nane ve ceviz içini ekleyip bir iki dakika daha kavurun.
  • Çorbanın üzerine bu karışımı dökün, tuzu ve pul biberi ekleyin.
  • Karıştırıp, soğuk servis edin. Servis etmeden önce üzerine biraz daha ceviz ve nane serpebilirsiniz.

Patates yatağında köfte

Ramazan sofralarınızı şenlendirecek, hem pratik hem de doyurucu bir ana yemek arıyorsanız, Patates Yataklarında Köfte tam size göre! Hem lezzetli hem de sunumuyla dikkat çeken bu tarifi mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:
Köfte için:

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 1 dilim bayat ekmek içi (veya galeta unu)
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı (yoğurma işlemi için)

Patates için:

  • 4 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber (damak zevkinize göre)

Üzeri için:

  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Kıyma, rendelenmiş soğan, bayat ekmek içi (veya galeta unu), yumurta, tuz, karabiber, pul biber ve kimyonu bir kaba alarak güzelce yoğurun.
  • Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın ve şekil verin.
  • Köfteleri biraz sıvı yağda ya da fırında önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika kadar pişirin.
  • Patatesleri soyun ve ince dilimleyin.
  • Bir tavada zeytinyağını ısıtın. Patates dilimlerini kızartın ve renk alana kadar pişirin. Kızaran patatesleri kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün.
  • Fırın tepsisini hafifçe yağlayın ve kızarttığınız patates dilimlerini tepsiye yerleştirin. Üzerlerine tuz ve karabiber serpin.
  • Köfteleri patateslerin üzerine dizin.
  • Son olarak, isteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirerek fırına verin.
  • Fırında 180 derecede 15-20 dakika kadar pişirin. Patatesler ve köfteler iyice kızaracak, kaşar peyniri eriyip üzerini kaplayacaktır.
  • Fırından çıkan patates yatağındaki köfteleri sıcak olarak servis yapın. Yanında bir miktar yoğurt veya salata ile harika bir öğün elde edebilirsiniz.

Şehriyeli pirinç pilavı tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/4 su bardağı arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Pirinci ılık ve tuzlu suda 15 dakika bekletip süzün.
  • Tereyağını ve sıvı yağı tencerede ısıtın, şehriyeleri ekleyip kahverengileşene kadar kavurun.
  • Pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
  • Sıcak su ve tuzu ekleyin, kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • Demlendirdikten sonra karıştırıp servis edin.

İrmik helvası

İrmik helvası, Ramazan sofralarının olmazsa olmaz tatlılarındandır. Hem hafif hem de lezzetli bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 1/2 su bardağı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz içi (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Tereyağını bir tencerede eritin. Üzerine irmiği ekleyin ve irmikler altın rengini alana kadar kavurun.
  • Ayrı bir kasede süt, su ve şekeri karıştırıp, irmiğin üzerine dökün.
  • Karıştırarak kısık ateşte irmik şişene kadar pişirin.
  • Helvanın kıvamı istediğiniz gibi olduktan sonra, ocaktan alın ve üzerine ceviz içini serpin.
  • Hafif ılıdıktan sonra servis edebilirsiniz.

Türkiye'den Belçika'ya ihraç edilen kaymak toplatıldı Türkiye'den Belçika'ya ihraç edilen kaymak toplatıldı

Kaynak: Haber Merkezi