CHP'de büyük seçim günü

Cumhuriyet Halk Partisi için büyük gün geldi. 100.yaşını kutlayan ve bugüne kadar 19'u olağanüstü olmak üzere 56 kurultay gerçekleştiren CHP'nin 2 güne yayılacak 38. Olağan Kurultayı ise "İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik kurultayı" sloganı ile Ankara Spor Salonu'nda yapılacak.

Divan başkanlığını İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yapacağı kurultayda bugün gerçekleşecek genel başkanlık yarışının 13 yıldır görevi sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu ile Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel arasında geçmesi bekleniyor. Eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen'in de genel başkanlığa aday olduğu seçimde Eski Milletvekili İlhan Cihaner yarıştan çekilme kararı aldı.

CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Salı akşamı Ankara’ya gelerek Genel Başkan adayı Özgür Özel’i ziyaret etmiş ve 196 il delegesinin 185’inin destek imzalarını iletmişti. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’na imza veren 95 milletvekili adına Meclis’te basın açıklaması düzenlenmişti. Dün de 55 il başkanı, topladıkları imzaları Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na teslim etmiş ve destek açıklaması yapmıştı. 

Bu arada salon hazırlıklarına 2-3 gün öncesinden başlamayı kararlaştıran parti genel müdürlüğü, delegelerin oylarını hızlı kullanması ve giriş çıkışlarda karmaşa olmaması için "turnike" sistemini kullanacak. 

38. Olağan Kurultay'da genel başkanın yanı sıra Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri de belirlenecek. Kurultayda adaylar arasında uzlaşma sağlanması durumunda PM seçimlerinin "blok liste" ve "fermuar" yöntemiyle gerçekleştirilmesi bekleniyor. Blok listede uzlaşma olmaması durumunda her aday "anahtar listesi"ni açıklayarak çarşaf listeden kendisine yakın isimlerin PM'ye girmesini sağlamaya çalışacak.

CHP'de 60 kişilik PM, kurultay sonrası en yetkili kurul olarak görev yapıyor.

MYK üyeleri, PM içinden atanırken milletvekili ve belediye başkanları listeleri de yine PM tarafından onaylanıyor.

0 Yorum

Yorum Gönder