CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, son zamanlarda artan sahte içki kaynaklı ölümler ve hastalıklar hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Şahbaz, hükümeti yüksek vergiler ve yoksulluk nedeniyle artan kaçak alkol tüketimiyle mücadele etmeye ve halk sağlığını korumak adına kalıcı çözümler üretmeye çağırdı.

İstanbul’da Sahte İçki Zehirlenmesi: 38 Kişi Hayatını Kaybetti

İstanbul'da son bir haftada, kaçak içki nedeniyle hastaneye başvuran 92 kişiden 38’inin metanol zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. 46 kişiden ise 26’sı entübe durumda. Bu durum, sahte içki tüketiminin neden olduğu can kayıplarını bir kez daha gözler önüne serdi. 2023 yılında 17, 2024 yılında ise 47 sahte içki kaynaklı ölüm vakası raporlandı.

Kaçak alkol piyasası gündemde

Zeliha Aksaz Şahbaz, yazılı açıklamasında, yüksek vergiler nedeniyle yasal alkollü içeceklerin birçok kişi için erişilemez hale geldiğini belirtti. Şahbaz, “Günümüzde yüzde 45 alkol oranına sahip bir içeceğin ÖTV ve KDV toplamı, satış fiyatının yüzde 70’ine ulaşmaktadır. Bu da vatandaşı ucuz kaçak içkiye yönlendirmektedir” diyerek sorunun temel nedenlerine dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs’ta 2025 asgari ücret belirlendi: 37 bin 818 TL Kuzey Kıbrıs’ta 2025 asgari ücret belirlendi: 37 bin 818 TL

Devletin sahte içki üretimiyle mücadelesi

Şahbaz, sahte içki üretiminin engellenmesi gerektiğini vurguladı ve bu suçla mücadele için cezaların artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, alkolle mücadele politikalarının sadece yüksek vergilerle sınırlı kalmaması gerektiğine, eğitici ve tedavi edici önlemlerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. “Devlet, alkol bağımlılığı ile mücadele etmekle yükümlüdür; ancak bu mücadele aşırı vergilendirme ve yasaklar yerine, eğitim, tedavi, rehabilitasyon ve etkin denetim gibi önlemlerle yapılmalıdır” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi