CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kamuoyunda "etki ajanlığı" olarak bilinen ve yoğun eleştirilere neden olan yasa teklifinin geri çekildiğini duyurdu. Murat Emir, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, halkımızın büyük desteğini alarak yürüttüğümüz kamuoyu bilgilendirme çalışmaları ve meclisteki eleştirilerimiz sonucunda geri çekildi" dedi.
"Etki ajanlığı" yasa teklifi neleri kapsıyordu?
Geçtiğimiz yasama yılında muhalefetin itirazları sonucu 9. Yargı Paketi’nden çıkarılan "etki ajanlığı" düzenlemesi, Noterlik Kanunu ve bazı diğer kanunlarda değişiklik yapılmasına dair bir teklif aracılığıyla yeniden gündeme gelmişti.
Bu teklifin 16. maddesiyle, casusluk faaliyetleriyle daha etkili mücadele etmek amacıyla Türk Ceza Kanunu’na yeni bir suç eklenmesi öngörülüyordu. Teklifte, "Devletin güvenliği veya siyasi yararları aleyhine, yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları doğrultusunda suç işleyenlerin üç ila yedi yıl hapisle cezalandırılması" öngörülüyordu. Bu yeni düzenlemede, belge ve bilgi sızdırılması dışındaki casusluk faaliyetlerinin de suç kapsamına alınarak bu tür eylemlere karşı caydırıcılığın artırılması hedeflenmişti.
Teklifin açıklama notunda, "Fiilin savaş sırasında işlenmesi ya da devletin savaş hazırlıkları veya askeri hareketlerini tehlikeye sokması durumunda cezai yaptırımların ağırlaştırılması" ifadesi de yer almıştı.
Muhalefet ve sivil toplumdan tepki
Söz konusu düzenleme, muhalefet partileri ile basın meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekmişti. Muhalefet, bu tür bir düzenlemenin basın ve ifade özgürlüğünü tehdit edebileceği ve muhalif sesleri susturmaya yönelik bir araç olabileceği endişesini dile getirmişti.
Öte yandan, iktidar partisi AK Parti ve MHP’den 10 milletvekilinin, Gürcistan’da çıkarılan benzer bir düzenlemeye "demokrasi tehdidi" olarak nitelendirilen bir deklarasyona imza vermesi de dikkat çekmişti.