İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Samira Huseynova, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) çocukluk çağında başlayan nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu söyledi. Huseynova, bu durumun çocukların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ve özellikle okul çağında belirtilerin arttığını vurguladı.

Okul çağında belirtiler artıyor

Her 10 çocuktan 1'inde görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özellikle okul çağında belirginleşiyor. Huseynova, çocukların bu dönemde derslere odaklanamama, arkadaşlarıyla sohbet etme eğilimi, sürekli hareket halinde olma gibi şikayetlerle karşılaştığını ifade etti. Ayrıca, ergenlik döneminde riskli davranışlar, kötü alışkanlıklar ve aile içi çatışmaların da görülebileceğini belirtti.

Tedavi sürecinde tatil dönemleri önemli

DEHB tedavisinde ilaç kullanımının önemine dikkat çeken Dr. Huseynova, tatil dönemlerinde de ilaç tedavisine ara verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bahar yorgunluğuna elveda | Daha dinç hissetmenin 5 yolu Bahar yorgunluğuna elveda | Daha dinç hissetmenin 5 yolu

DEHB nedir?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocukluk çağında başlayan ve yetişkinlikte de devam edebilen bir nörogelişimsel bozukluktur. DEHB'li kişiler dikkatlerini toplamakta, dürtülerini kontrol etmekte ve aşırı hareketliliklerini yönetmekte zorluk çekerler. Bu durum, özellikle okulda, iş hayatında ve sosyal ilişkilerde sorunlara yol açabilir. Temel belirtiler dikkatsizlik, aşırı hareketlilik (hiperaktivite) ve dürtüselliktir.