İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Farmakaloji Birimi'nde görevli Doç. Dr. Barış Karadaş, gebelik ve emzirme döneminde ilaç kullanmanın potansiyel riskleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karadaş, bazı ilaçların çocuklarda sakatlık riskine yol açabileceği konusunda anne adaylarını uyararak, ilaç kullanımı ile ilgili bilinçli ve bilimsel bilgilendirmeler yapılması gerektiğini vurguladı.
İlaç kullanımının riskleri ve zamanlaması
Gebelik döneminde kullanılan ilaçların çocuğun sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirten Dr. Karadaş, özellikle kromozom yapısını etkileyebilen ilaçların sakatlık riskine yol açabileceğini ifade etti. "Bazı ilaçlar kromozom yapısını etkileyebileceği için çocuklarda sakatlıklar olabiliyor. Bu ilaçları hamile kalmadan bir, iki ay önce bırakmak gerekiyor" dedi.
Gebelik döneminin farklı evrelerinde ilaç kullanımı
Gebelik, ilk üç ayda organların gelişim sürecinde olduğu için, bu dönemde ilaç kullanımının daha dikkatli yapılması gerektiğini belirten Karadaş, her dönemin farklı riskler taşıyabileceğini söyledi. "İlaçların, çocuğun kalbinde bazı etkiler yaratabileceği için gebeliğin 26. haftasından sonra risk artışı olabilir" diye ekledi.
Parazitoloji konseyi ve risk değerlendirmesi
Dr. Karadaş, gebelik döneminde kullanılan ilaçlarla ilgili ailelere yönlendirme ve risk değerlendirmeleri yaptıklarını belirtti. Gebelikte sakatlık riski taşıyan ilaçlar konusunda, kadın doğum uzmanlarıyla birlikte kararlar alındığını söyledi. "Gebeliğin devam edip etmemesi gerektiğiyle ilgili aileye bilgi veriyoruz. Aile, risklere rağmen bebeğini doğurmayı tercih edebilir" şeklinde konuştu.
Tıbbi Farmakoloji Birimi'ne başvuru önerisi
Doç. Dr. Karadaş, gebelik döneminde ilaç kullanımı konusunda daha fazla bilgi almak isteyen anne adaylarının önce doktorlarına başvurmalarını, ardından Tıbbi Farmakoloji Birimi'nden görüş alabileceklerini önerdi. "Uygun ilaç seçimi ve gerekli bilgilendirme için Tıbbi Farmakoloji Birimi'ne başvurabilirsiniz" dedi.