Denizli'nin Kale ilçesi, zengin toprakları ve ılıman iklimi ile pek çok yöresel lezzetin üretildiği bir bölgedir. Bu lezzetlerden biri de, özellikle Kale Biberi ile yapılan Biber Tatarı'dır. Biber Tatarı, soğuk servis edilen, yoğurt ve kızartılmış biber-patates karışımından oluşan nefis bir yemektir. Yüzyıldır bölge halkının mutfağında yer bulan Kale biberi, bu yemeğin olmazsa olmaz malzemesidir.

Kale Biberi

Kale biberi: Bölgenin vazgeçilmezi

Denizli’nin Kale ilçesinde üretilen Kale biberi, hem taze hem de kurutulmuş haliyle farklı yemeklerde kullanılır. Kızartma, salça, toz biber, pul biber gibi çeşitli şekillerde tüketilebilen Kale biberi, özellikle Biber Tatarı’ndaki kullanımıyla dikkat çeker. Akçay Havzası’nda yetişen bu biber, lezzetli ve organik yapısıyla bölgenin önemli tarım ürünlerinden biridir.

Biber Tatarı tarifi

Malzemeler:

  • 10 adet kurutulmuş Kale biberi (veya kuru biber)

  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt

  • 1 adet sarımsak

  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 çay kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

Ton balığının bilinmeyen yüzü: Fayda mı, risk mi? Ton balığının bilinmeyen yüzü: Fayda mı, risk mi?
  1. Biberlerin hazırlanması: Kurutulmuş Kale biberlerini yıkayın ve bıçakla ortasından kesik atın. Ardından, kaynar suda 25 dakika kadar haşlayın.

  2. Biberlerin kızartılması: Haşlanan biberleri istediğiniz boyutlarda kesin. Bir tavaya 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin, biberleri tavaya atıp kırmızı toz biberi ekleyin. Yağ kızana kadar biberleri kavurun.

  3. Yoğurdun hazırlanması: Bir kaseye süzme yoğurdu koyun, sarımsağı dövün ve yoğurtla karıştırın.

  4. Servis: Kızartılmış biberleri sarımsaklı yoğurdun üzerine koyun. Kalan yağı üzerine gezdirerek servis yapın.

Biber Tatarı2

Biber Tatarı, soğuk servis edilen, yoğurt ve kızartılmış biber-patates karışımından oluşan bir lezzet bombasıdır. Efsane bir yöresel yemek olan Biber Tatarı, misafirlerinize sunabileceğiniz harika bir alternatiftir. Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi