İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuraklıkla mücadele eden Dikili’deki üreticilerin yıllardır beklediği suya kavuşmasını sağladı. 8 bin 600 dekar tarım arazisini sulayacak Yahşibey Sulama Göleti İletim Hattı Projesi tamamlandı. Tesisle birlikte vahşi sulamanın önüne geçilerek yüzde 50 su tasarrufu sağlanacak.
Su tasarrufu ve verim artışı bir arada
Dikili’nin bereketli topraklarını suyla buluşturan proje, Yahşibey Sulama Göleti’nden sağlanan suyun yüksek basınçlı damla sulama sistemiyle tarlalara ulaştırılmasını sağlıyor. 545 çiftçiye can suyu olacak proje, 62 kilometrelik boru hattıyla Yahşibey, Bademli ve Denizköy mahalleleri başta olmak üzere 8 bin 600 dekar tarım arazisini sulama imkânı sunuyor. Sistem, aynı zamanda yeraltı su kaynaklarının korunmasına da katkı sağlayacak.
Ön ödemeli sayaçlarla adil kullanım sağlanacak
Projede yer alan ön ödemeli sayaç sistemi sayesinde çiftçiler kullandıkları su kadar ödeme yapacak. Bu sayede hem suyun israfı önlenecek hem de bitkilere ihtiyaç fazlası su verilmesinin önüne geçilecek. Eski sulama sistemlerinde tarlalar alan bazlı ücretlendirilirken, bu yeni sistem sayesinde üreticiler daha verimli ve tasarruflu bir sulama gerçekleştirebilecek.
85 milyonluk yatırım
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sulama Şube Müdürü Mehmet Hanifi Koçak, 2010 yılında İl Özel İdaresi tarafından başlatılan ancak sulama tesisi olmadığı için atıl durumda kalan Yahşibey Sulama Göleti’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesiyle 2020’de çalışmalara başladıklarını belirtti. Koçak, geçen yıl yüzde 60-65 seviyesinde olan projenin bir yıl içinde tamamlandığını ifade ederek, toplamda 85 milyon TL’lik yatırım yapıldığını söyledi.
Göletin 3 milyon 100 bin metreküp su depolama kapasitesi bulunduğunu belirten Koçak, “Su filtreleme sisteminden geçtikten sonra iki ana hattan Yahşibey ve Bademli’ye, oradan da Denizköy’e yönlendiriliyor. 1 litre/saniye debi ile 20 dekar alan sulanabiliyor. Bu, eskiye göre sulama alanının iki katına çıkması anlamına geliyor. Aynı miktarda suyla daha fazla arazi sulanıyor” dedi.
Ziraat mühendisleri detaylı bilgilendirdi
Projenin işleyişiyle ilgili bilgi veren Ziraat Mühendisi Kemal Nazım Ergin, yağmur sularını toplayan göletteki suyun yaklaşık 2 kilometrelik isale hattıyla filtre sistemine getirildiğini ve ardından parsel başlarına borularla ulaştırıldığını ifade etti. Ön ödemeli sayaçların hem su tasarrufu sağladığını hem de üreticiyi daha bilinçli sulama yapmaya yönlendirdiğini vurguladı.
Ergin, damla sulama sisteminin verimliliği artırdığını belirterek, çiftçilere bu sistemi en etkili şekilde kullanabilmeleri için eğitimler verileceğini söyledi. Göletin mevcut kapasitesiyle 4-5 bin dekar alan sulanabilecekken, yeni sistem sayesinde bu alanın 8 bin 600 dekara çıkarıldığını da sözlerine ekledi.
Zeytinde kalite ve gelir arttı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılında ilk etabını hizmete açtığı projeden faydalanan üreticilerden biri olan Dikili Yahşibey Sulama Kooperatifi Başkanı Hasan Basri Güneş, “Önceki yıllarda zeytinlerimiz çok az su alıyordu, verim düşük oluyordu. Bu proje sayesinde 4-5 kat daha fazla ürün elde ettik. Yağlık zeytin yerine artık sofralık kaliteye ulaştık. 30 liraya sattığımız zeytini şimdi 80-100 liraya satabiliyoruz” dedi.
Projeden yaklaşık 500 üreticinin faydalanmasının beklendiğini söyleyen Güneş, şu ana kadar 100’ün üzerinde üreticinin kooperatife üye olduğunu ifade etti. Sistemin kullanılabilmesi için üreticilerin kooperatife üye olması ve damla sulama sistemini tarlalarına kurmaları gerektiğini belirten Güneş, “Su kaynağımız sınırlı, o yüzden damla sulama şart. Verimi artırmak ve suyu verimli kullanmak için bu sistem gerekli. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.