Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lefkoşa'da gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak bir açıklama yaptı. Fidan, Kıbrıs'taki çözüm sürecine dair önemli mesajlar vererek, "İki devletli çözüm dışında başka bir seçenek yok" dedi.
Kıbrıs'ta iki devletli çözüm vurgusu
Bakan Fidan, Kıbrıs'taki çözüm sürecine dair tutumlarını yineleyerek, iki devletli çözümün önemine dikkat çekti. "Ada'da 50 yıl öncesine ait statükoyla çözüm üretilemez" diyen Fidan, KKTC'nin bağımsızlığının kabul edilmesi gerektiğini belirtti. "Bunun dışındaki yollarla hiçbir yere varılamaz" şeklinde konuşan Fidan, uluslararası toplumu bu konuda pozisyon almaya davet etti.
"KKTC'nin tarihsel yolculuğu engellenemez"
Fidan, Kıbrıs’taki mevcut durumun son 50 yıl içinde şekillendiğine ve iki ayrı toplumun kendi kesimlerinde kendilerini yöneterek bugüne geldiklerine dikkat çekti. "Bu gerçekliğin artık hukuksallığa bürünerek iki devletli çözümle Kıbrıs'ın devam etmesi gerekiyor" dedi ve KKTC'nin tarihsel yolculuğunun, ötekileştirme ve uluslararası izolasyonlar gibi politikalarla engellenemeyeceğini ifade etti.
"Ege ve Akdeniz'de barış dolu bir geleceği inşa edelim"
Fidan, Rus Kesimi'nde yaptığı çağrıda ise şu ifadelere yer verdi: "Ben burada asıl çağrımı Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki vatandaşlara, siyasi liderliğe yapmak istiyorum. Ben kendilerini bu konuda cesur olmaya davet ediyorum. Yunanistan ile Türkiye arasında cereyan eden olumlu havanın Ada'da da yankı bulmasını, hep beraber bir araya gelerek daha iyi bir geleceği inşa etmemiz mümkün. Ege'de ve Akdeniz'de barış dolu bir geleceği inşa edelim."
"İki devletli çözüm konusunda umutluyum"
Fidan, sözlerini şu sözlerle sürdürdü: "İki devletli çözüm konusunda umutluyum. Şu ana kadar bütün barış anlaşmaları alandaki gerçekleri değiştirmişlerdir. Bizim çalışmamız alandaki gerçekliğin tescil edilmesi. Kıbrıs iki devletli çözüme kavuştuğu zaman şu andaki halinden farkı ne olacak? Sınırlar aynı, gündelik hayat aynı devam edecek. Ben bu konuda iyi anlattığımız takdirde Yunanistan'ın da uluslararası toplumun da Kıbrıs Rum kesiminin de bu fikre alışacağına inanıyorum. Ötekileştirme ve uluslararası izolasyonlar gibi politikalar KKTC'nin tarihsel yolculuğu engellenemez."