Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan 2025 Dünya Mutluluk Raporu, 147 ülke arasında yapılan değerlendirmelerle dünyadaki mutluluk seviyelerini sıraladı. Finlandiya, 10 üzerinden 7,736 puanla birinci sırada yer alırken, Türkiye bir önceki yıla göre 4 basamak bir yükselişle 94. sıraya çıktı. Türkiye'nin mutlu olma puanı 5,262 olarak belirlendi. Türkiye 2012 yılından bu yana sıralamada hafif bir düşüş gösterse de, bu yıl gösterdiği yükselme olumlu bir gelişme olarak kaydedildi.
Finlandiya'nın liderliği sürüyor
Dünya Mutluluk Raporu'nda Finlandiya sekizinci kez zirveye yerleşti. 10 üzerinden 7,736 puanla ilk sırada yer alan Finlandiya'nın liderliği, uzun yıllardır istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Finlandiya'nın yanı sıra Kosta Rika ve Meksika, bu yıl ilk kez ilk 10'a giren ülkeler arasında yer aldı.
Türkiye'nin durumu ve 2025'teki yükselişi
Bir önceki yıl 98. sırada bulunan Türkiye, bu yıl 94. sıraya yükseldi. Ülke, sıralamada 0.08 puanlık bir kayıp yaşasa da, 5,262 puanla önemli bir yükseliş gösterdi. Türkiye'nin bu sıralamada gösterdiği ilerleme, gelecekteki mutluluk seviyesinin artabileceği yönünde umut verici bir işaret olarak değerlendiriliyor.
Sosyal bağlantı ve güven mutluluğun temelinde
2025 Dünya Mutluluk Raporu, mutluluğun temelinin güven, nezaket ve sosyal bağlantılara dayandığını bir kez daha doğruladı. BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Jeffrey D. Sachs, “Mutluluğun temeli güven, nezaket ve sosyal bağlantıya dayanmaktadır” dedi. Aynı şekilde Oxford Üniversitesi Refah Araştırma Merkezi Müdürü Jan-Emmanuel De Neve, sosyal izolasyon ve politik kutuplaşma çağında, insanları bir araya getirmenin önemine dikkat çekti.
Yabancılara güven artıyor, nezaket bağlantılı
2025 Dünya Mutluluk Raporu'nda dikkat çeken bir diğer bulgu ise yabancılara duyulan güvenin arttığıdır. Yapılan araştırmalar, kaybolan cüzdanların iade edilme oranlarının beklenenden çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu durum, insanların nezaketine olan inancın mutlulukla bağlantılı olduğunu gösteriyor.