BİLİM

Dünyanın ilk ahşap uydu LignoSat uzaya fırlatıldı

Japonya tarafından geliştirilen LignoSat, Ay ve Mars keşiflerinde ahşap kullanımını test etmek amacıyla uzaya gönderildi.

Abone Ol

Japonya, uzay keşiflerinde devrim yaratabilecek bir yeniliğe imza atarak, dünyanın ilk ahşap uydusunu uzaya fırlattı. "LignoSat" adı verilen bu uydu, uzayda ahşap malzemesinin nasıl performans gösterdiğini incelemek için 400 km yükseklikteki yörüngesine yerleştirilecek.

LignoSat'ın özellikleri

Kyoto Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen LignoSat, SpaceX roketi ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildi. Ahşap malzeme, çevre dostu bir alternatif olarak düşünülen bu deneysel uydu, Ay ve Mars keşiflerinde kullanılacak ahşap malzeme üzerine erken bir deneme niteliğinde.

Çevre dostu tasarım

LignoSat’ın atmosfere yeniden giriş sırasında ahşap malzemenin yanması bekleniyor. Bu özellik, metal parçaların dünyaya dönmesiyle oluşabilecek çevresel riskleri azaltmayı hedefliyor. Kutu benzeri tasarımıyla sadece 10 santimetre boyutundaki uydu, Sumitomo Forestry ve Kyoto Üniversitesi’nin iş birliğiyle üretilen özel bir ahşap malzeme kullanıyor.

Test süreci

Uydu, ISS’ye ulaştıktan sonra yaklaşık bir ay içinde dış uzaya bırakılarak dayanıklılık ve sağlamlık testlerine tabi tutulacak. LignoSat, yörüngede altı ay boyunca kalacak ve sıcaklık değişimlerine nasıl tepki verdiğini incelemek üzere veri gönderecek.

Uzayda ahşap kullanımı

Kyoto Üniversitesi'nde insanlı uzay faaliyetleri üzerine çalışan astronot Takao Doi, ahşabın uzayda dayanıklı bir malzeme olabileceğini vurguladı. Doi, "Uzayda ahşap ile evler inşa edebileceğiz," diyerek, gelecekte Ay ve Mars'ta ağaç dikme ve ahşap yapılar inşa etme planlarından bahsetti. Daha önce yapılan deneylerde, honoki ağacının uzay araçları için en uygun malzeme olduğu keşfedilmişti. LignoSat, vida veya yapıştırıcı kullanılmadan geleneksel Japon el sanatları tekniğiyle inşa edildi.