Eski IMF Başkanı Rodrigo Rato'ya 4 yıl hapis cezası Eski IMF Başkanı Rodrigo Rato'ya 4 yıl hapis cezası

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) düşük enflasyon oranları nedeniyle açlık ve yoksulluğa sürüklenen milyonlarca emekli ve çalışan adına açılan davada, Ankara 6. İdare Mahkemesi önemli bir karar aldı. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in açtığı davayı inceleyen mahkeme, TÜİK’ten savunma alınmasına ve enflasyon hesabında kullandığı tüm belge ve bilgilerin mahkemeye sunulmasına karar verdi.

TÜİK’e 30 gün süre

Ankara 6. İdare Mahkemesi, oy birliğiyle aldığı kararla TÜİK’e savunma yapması ve enflasyon hesaplama belgelerini açıklaması için 30 gün süre verdi. Davayı açan Çilesiz, mahkemenin kararını “Emekli ve çalışanlar için güzel bir haber” olarak değerlendirdi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının maaş zamlarında kullanılan rakamlardan düşük kaldığını iddia eden Çilesiz, 2024’ün ilk 6 ayındaki enflasyon oranının yeniden hesaplanmasını talep etmişti.

Mahkeme, TÜİK’ten davaya konu olan tüm iddialara cevap teşkil edecek detaylı bir açıklama yapmasını istedi. Ayrıca, enflasyon hesabında kullanılan tüm belgelerin 30 gün içinde mahkemeye sunulmasına oy birliğiyle karar verildi. TÜİK’in belirtilen sürede belgeleri sunmaması durumunda, mevcut dosya üzerinden karar verileceği de açıklandı.

Yürütmenin durdurulması talebi sonra değerlendirilecek

Çilesiz’in açtığı davada yürütmenin durdurulması talebinde de bulunulmuştu. Mahkeme, TÜİK’in savunması alındıktan veya savunma süresi dolduktan sonra bu talebin inceleneceğine karar verdi.

Anayasal suç uyarısı

Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’in mahkeme kararını yerine getirmemesi durumunda anayasal suç işlemiş olacağını belirtti. Gündoğan, TÜİK yetkililerinin Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi gereği cezai yaptırımla karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti. Ayrıca enflasyon hesaplamasının bağımsız bilirkişiler tarafından inceleneceğini vurguladı.