Facebook’un sahibi Meta, artan enerji talebini karşılamak için 2030’ların başında faaliyete geçecek nükleer enerji reaktörleri kurmayı planlıyor. Yapay zeka projelerine yönelik muazzam elektrik ihtiyacını karşılamak isteyen şirket, bu amaçla 4 gigawatt’a kadar enerji üretim kapasitesine sahip reaktörler için ihale süreci başlatıyor.

Yapay zeka için nükleer enerjiye yönelim

Bloomberg’in haberine göre Meta, veri merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjiye yönelme kararı aldı. Şirket, reaktör üreticilerinden büyük ölçekli konvansiyonel reaktörler ve küçük modüler tasarımlar için teklif bekliyor. Nükleer enerji ile 1 gigawatt kapasite, yaklaşık 750 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Meta, bu yatırımla yapay zeka odaklı projelerinin sürdürülebilir bir enerji kaynağına sahip olmasını hedefliyor.

Yapay zekada artan tehlike: “Aileni öldür” diyen sohbet botuna dava açıldı Yapay zekada artan tehlike: “Aileni öldür” diyen sohbet botuna dava açıldı

Facebook3

"Nükleer enerji teknolojilerini hızla hayata geçirebilir"

Breakthrough Institute Nükleer Enerji İnovasyonu Direktörü Adam Stein, teknoloji devlerinin kamuya ait enerji kaynaklarının ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalacağına inandığını belirtti. Stein, “Erken aşamadaki mali riskleri üstlenmeye daha istekli olan bu şirketler, nükleer enerji teknolojilerini hızla hayata geçirebilir” dedi.

Diğer şirketler de nükleer enerjiye yöneliyor

Meta’nın yanı sıra Microsoft da nükleer enerjiye yatırım yapan teknoloji devleri arasında yer alıyor. Şirket, Constellation Energy’nin Pensilvanya’daki Three Mile Island sahasında yeniden faaliyete geçireceği bir reaktörden elektrik satın almayı kabul etti.

Facebook1

Hedef 2030’lar

Meta, planladığı reaktörlerin 2030’ların başında devreye alınmasını hedefliyor. Stein, bu hedefin gerçekçi olduğunu ve nükleer enerji alanında aday projelerin önümüzdeki yıllarda hayata geçirilebileceğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi