GÜNDEM

Fethullah Gülen hangi suçlardan yargılandı?

15 Temmuz darbe girişiminin başındaki isim olarak görülen Fethullah Gülen, Türkiye'de 45 davada 1. sanık olarak yargılandı. Gülen hakkında 27 suçtan da kırmızı bülten çıkarıldı.

Abone Ol

Hakkında “Fethullahçı Terör Örgütü elebaşı” olmak suçundan dava açılan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletinde 83 yaşında ölen Fethullah Gülen, 15 Temmuz darbe girişiminden önce ve sonra açılan 45 davanın 1 numaralı olarak sanığıydı.

15 Temmuz darbe girişiminin başındaki kişi olarak da görülen Fethullah Gülen hakkında Türkiye, 27 suçtan kırmızı bülten çıkararak, ABD'den iadesini istedi fakat bu gerçekleşmedi.

Yargılaması sürüyor

Gülen İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya, Muğla, Bursa, Yalova, Edirne, Kırklareli, Erzurum, Erzincan, İzmir, Uşak, Zonguldak, Kocaeli, Sakarya ve Isparta'da açılan toplam 45 davada 1 numaralı sanık olarak yargılandı.

Gülen İstanbul'da 18, Ankara'da 5, Adana, Erzurum, İzmir, Bursa ve Sakarya'da ikişer davada sanık sıfatıyla yargılanıyor. Ayrıca, Gülen hakkında 12 ilde de birer dava bulunuyor.

Darbe, silahlı terör örgütü, dolandırıcılık, casusluk…

Gülen'in suçları arasında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme", "dolandırıcılık", "resmi belgede sahtecilik, sınav sorularının çalınması", "usulsüz dinleme" var.

“FETÖ/PDY” Davası

Gülen, Ankara'da 15 Temmuz’dan bir gün önce açılan ve kamuoyunda "FETÖ/PDY çatı davası" olarak bilinen davada sanık olarak yer aldı. Örgütün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de yer aldığı 224 sanık arasında bulunan Gülen, "Akıncı Üssü" davasında yargılandı.

Baykal'a kaset kumpası

Gülen, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile eski MHP'li yöneticilerin özel hayatlarına yönelik görüntülerin yayımlanmasıyla ilgili Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve "Kaset Komplosu" olarak bilinen davanın sanıklarından biriydi.

17-25 Aralık tapeleri, Hrant Dink cinayeti, şike...

Gülen'in İstanbul'da yargılandığı dosyalar arasında "Tahşiye" "25 Aralık kumpas soruşturması" "Selam Tevhid'de kumpas" "VİP dinleme" "17 Aralık kumpas" "Futbolda şikede kumpas" "Hrant Dink cinayeti" "yasa dışı dinleme" "iş dünyası yapılanması" gibi davalar da bulunuyordu. Bu davaların bazılarında Gülen'in yanı sıra sanıklar arasında örgüt üyesi eski emniyet müdürleri de var.

Dolandırıcılık davası

Çok sayıda suça imza atan Gülen hakkında Erzurum'da açılan iki dava "resmî belgede sahtecilik" ve "dolandırıcılık" suçlarını içeriyor.

Gülen hakkında kitap yazan Meriç'in cesedi bulundu

Gülen aleyhinde kitap yazacağının duyurulması üzerine kaçırılan ve cesedi denizde bulunan gazeteci Haydar Meriç'in de arasında bulunduğu 70 kişinin usulsüz dinlenmesine yönelik Kırklareli'nde görülen davada da yargılanan Gülen, İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasındaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına yönelik davada da sanık olarak yer aldı.

Cumhurbaşkanı'na suikast girişimi

Muğla'da, 15 Temmuz sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimine yönelik açılan ve karara bağlanan dava başta olmak üzere yargılamaları tamamlanan çok sayıda davada Gülen'in dosyası ayrıldı.

Dosyasının ayrılması istendi

Darbe girişimi esnasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davada da örgütün 4 "sivil imamı" ile 15 eski askere 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme, Fethullah Gülen, darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü'nde bulunduğu belirlenen sivil imam Adil Öksüz ile Serkan Aydın, Ahmet Sürmen, Halit Çetin ve Fatih Arık'ın dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

15 Temmuz bağlantılı davalardan bazıları

Fethullah Gülen'in 1 numaralı sanık olarak yargılandığı ve çoğu karara bağlanan davalardan bazıları:

Darbe girişimi sırasında 34 kişinin hayatını kaybettiği Boğaziçi Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin 143 sanıklı dava.

Ankara Gölbaşı'nda 51 polisin öldürüldüğü Polis Özel Harekat yerleşkesine yönelik saldırıyla ilgili 406 sanıklı dava.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirilme girişimi hakkındaki 61 sanıklı dava.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nı ele geçirme girişimi hakkında 75 sanık hakkında dava açılan dava.

Darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliği'ni işgal etme girişiminde bulunan 14'ü rütbeli, 90 eski askerin yargılandığı dava.

Darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni işgal etmek isteyen 17 eski askerin yargılandığı dava.

TRT'nin Harbiye'deki yerleşkesinin işgal edilmesine ilişkin 32 eski askerin yargılandığı dava.

Darbe girişimi sırasında Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen Semih Terzi'yi vuran Astsubay Ömer Halisdemir'in öldürülmesine ilişkin açılan 18 sanıklı dava.

Ankara Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirme teşebbüsüne ilişkin 69 sanık hakkında açılan dava.

Darbe girişimi sırasında 2 TÜRKSAT görevlisinin öldürüldüğü Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT yerleşkesinde yayınları kesmeye çalışan 17 sanık hakkındaki dava.

Ankara'da Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin açılan 18 sanıklı dava.