İZMİR

Foça'nın balığı yoğurtla buluşturan lezzeti: Yoğurtlu Kupes

Foça’nın geleneksel lezzeti yoğurtlu kupes, balıkla yoğurdu buluşturarak damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Peki, Yoğurtlu Kupes nasıl yapılır?

Abone Ol

Foça, yüzyıllardır denizle iç içe yaşayan bir kültüre sahip ve bu kültür, balık ve deniz ürünleriyle şekillenmiş bir mutfak geleneğini de beraberinde getiriyor. Yoğurtlu kupes, bu geleneğin özgün tatlarından biri. Balığın kızartılıp sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sosla bir araya geldiği bu özel yemek, bölge sakinlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden.

Balıkla yoğurdun buluşması: Yoğurtlu Kupes

Genellikle balıkla yoğurt yenmez denilse de, Foça mutfağının bu özgün yemeği, bu anlayışı adeta yıkıyor. Yoğurtlu kupes; çıtır balık, yoğun sarımsak aromalı yoğurt ve zeytinyağlı pul biber sosu ile sunuluyor. Bu lezzet; ister kupes, ister barbun balığı ile hazırlanabiliyor.

Yoğurtlu Kupes tarifi

Malzemeler:

1 kg kupes balığı (isteğe göre barbun balığı)

1 kase süzme yoğurt

1 demet maydanoz

7-8 diş sarımsak

Toz biber

Sızma zeytinyağı

1 çay kaşığı şeker

Kızartmak için un ve tuz

Yapılışı:

Balıkları unlayıp tavada çıtır hale gelene kadar kızartın, ardından kılçıklarını temizleyip servis tabağına alın.

Süzme yoğurda ezilmiş sarımsak ve şeker ekleyin, balıkların üzerine gezdirin.

Ayrı bir tavada, zeytinyağını toz biberle ısıtıp yoğurdun üzerine dökün.

İnce kıyılmış maydanozu serpiştirerek servis yapın.