Gazze’deki ateşkes anlaşmasının detayları gün yüzüne çıktı. Katarlı diplomatik kaynaklar, Gazze'deki ateşkesin hükümetler arası anlaşmalarla nasıl şekillendiğini aktardı. Katar Başbakanı'nın, Hamas ve İsrail ile yapılan görüşmelerde önemli bir rol oynadığı belirtildi. Ateşkes, 6 hafta sürecek ve bir dizi insani yardım ve güvenlik düzenlemesi içeriyor.
Ateşkesin temel maddeleri
Ateşkes anlaşması, birkaç önemli maddeyi kapsıyor. Bunlar arasında, Gazze'nin güneyinden kuzeyine göç edenlerin geri dönüşü ve Netsarim Koridoru'ndan kademeli çekilme yer alıyor. Ayrıca, ilk aşamada 33 İsrailli esirin serbest bırakılması ve 2 bin Filistinli mahkumun özgürlüğüne kavuşması planlanıyor. Anlaşma, insani yardım koridorlarını da içeriyor ve İsrail, Gazze sınırındaki varlığını azaltmayı kabul etti.
Rehinelerin serbest bırakılması süreci
Anlaşmanın bir parçası olarak Hamas, 7 Ekim 2023’ten bu yana tutulan 33 İsrailli rehineyi serbest bırakacak. Rehinelerin serbest bırakılması, belirli bir takvime göre yapılacak. Öncelikli olarak kadınlar, çocuklar ve yaşlılar serbest bırakılacak. Filistinli mahkumlar ise kademeli olarak serbest bırakılacak, bu süreçte yaklaşık 250 müebbet hapis cezası almış Filistinli de dahil olacak.
Ateşkesin insani boyutları
Ateşkesin uygulanmasıyla Gazze’deki yaralıların yurtdışında tedavi edilmesine izin verilecek ve Refah Sınır Kapısı açılacak. Ayrıca, Hamas’ın Filistinli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik talepleri de içeriyor. Katar, Mısır ve ABD, ateşkesin uygulanmasını denetleyecek. Bu ülkeler, ateşkesin süresini ve koşullarını gözetim altına alacak.
İsrail ve Hamas arasındaki gerilim ve yeni talepler
İsrail ve Hamas arasındaki anlaşmazlıklar son anda çözüme kavuştu. Ancak Hamas, Salahaddin Koridoru’nda yeni talepler sunarak, Mısır’ın koordinasyonuyla bu taleplerin çözülmesini istedi. İsrail, harita üzerinde herhangi bir değişikliğe karşı olduğunu belirtti. Bununla birlikte, anlaşmanın son hali için taraflar arasında yapılan görüşmelerin ardından anlaşmaya varıldı.