Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinin uyması gereken kurallara ilişkin kılavuzda önemli güncellemeler yaptı. Yeni düzenlemelerle vegan ve vejetaryen ürünlerin etiketlerinde kullanılan ifadeler yeniden şekillendirildi. Hayvansal gıdaları çağrıştıran tüm ibareler yasaklanırken, toplu tüketim yerlerinde sunulan ürünlerin etiket ve menülerinde de değişiklikler yapılacak.
Vegan ve vejetaryen ürünler için katı kurallar
Yeni düzenlemeye göre, süt ve süt bileşenleri kullanılmadan tamamen bitkisel içeriklerden oluşan vegan ürünlerin markalarında veya etiketlerinde süt ve peynir algısı oluşturacak ifadeler ve görseller kullanılamayacak. Hayvansal gıdaları çağrıştıran ‘et tadında’, ‘tereyağı tadında’, ‘tavuk lezzetinde’ gibi ifadeler tamamen kaldırılacak.
Ayrıca soya, yulaf, badem ve benzeri ürünlerden elde edilen içeceklerde ‘süt’ ifadesi yer almayacak. Bu ürünler artık ‘süt’ yerine ‘içecek’ olarak adlandırılacak. Bununla birlikte, ‘süt ve süt ürünü içermez’ ibaresi kullanılmayacak ancak ‘laktoz içermez’ ifadesine izin verilecek.
Menülerde vegan ve vejetaryen beyanı şart
Toplu tüketim yerlerinde sunulan vegan ve vejetaryen ürünlerin menülerde, broşürlerde veya tabelalarda ‘veganlar için uygundur’, ‘vejetaryenler için uygundur’ ibareleriyle açıkça belirtilmesi gerekecek. Bu ifadeler, kolayca görülebilir ve okunabilir şekilde sunulacak.
Yer fıstığı kullanılarak yapılan baklavalarda ise ‘yer fıstıklı’ ifadesinin yer alması zorunlu hale getirilecek. Yalnızca ‘fıstıklı’ ifadesi kullanılamayacak.