Keratokonus hastalığının genellikle 15-25 yaşları arasında başladığını ifade eden Asena, hastalığın erken dönemlerinde fark edilmesinin zor olduğunu söyledi. Doç. Dr. Asena, "Keratokonus bir gençlik hastalığıdır. Genellikle 15-25 yaş arasında başlar ve ilerler. Ancak bu hastalık, 15 yaşından önce de görülebilir" dedi.

Keratokonus nedir?

Keratokonus, kornea adı verilen gözün en ön kısmındaki saydam tabakanın incelmesi ve sivrilmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Doç. Dr. Asena, "Bu hastalık ilerleyicidir ve görmenin giderek kötüleşmesine yol açar. Keratokonus, korneanın yapısal bir şekil bozukluğudur. Yaygınlık açısından 2 bin kişide bir rastlanır" açıklamasında bulundu.

Erken tanı büyük önem taşıyor

Keratokonusun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, hastalığa yatkınlık oluşturan en önemli faktörün alerjik göz yapısı ve sürekli göz ovuşturma olduğunu belirten Başhekim Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, "Keratokonuslu bireylerin çoğu alerjik göz yapısına sahiptir ve küçüklüklerinden itibaren gözlerini sürekli ovuşturmuşlardır. Sürekli göz ovuşturmak, hastalığı tetikleyici olabilse de asıl sorun korneanın yapısal bozukluğudur" dedi. Asena, hastalığın genetik bir hastalık olmadığını, ancak yatkınlık gösteren bireylerde görülebildiğini de sözlerine ekledi. "Araştırmalar, keratokonus hastalarının yalnızca yüzde 10 ile 20'sinin genetik faktörlerle bağlantılı olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Çapraz bağlama tedavisiyle ilerleme durdurulabiliyor

Keratokonusun tedavisinde erken teşhisin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Doç. Dr. Asena, çapraz bağlama (cross linking) tedavisiyle hastalığın ilerleyişinin durdurulabildiğini belirtti. Bu tedavi yönteminde, özel bir damla ve ultraviyole ışınları kullanılarak korneadaki incelme ve sivrilme durdurulabiliyor. Tedavi yönteminin başarı oranı yüzde 90’ın üzerinde.

Başhekim, "Çapraz bağlama tedavisinin başarılı olabilmesi için hastalığın çok ilerlememiş olması gerekir. Tedavi ile mevcut durum korunarak, görme düzeyini artırmak için gözlük veya lens kullanımı faydalı olabilir. Sert kontak lensler, görme seviyesini artırma konusunda etkili olabilir. Ayrıca, keratokonus hastalarına özel hibrit lensler de üretilmiştir ve bu lensler hastalarda iyi sonuçlar verebilmektedir" dedi.

Medipol Sağlık Grubu, rahim ağzı kanseri farkındalık ayı için seminer düzenledi Medipol Sağlık Grubu, rahim ağzı kanseri farkındalık ayı için seminer düzenledi

İleri evrelerde tedavi seçenekleri

Lens kullanamayan hastalar için korneal halka ameliyatı önerildiğini belirten Asena, bu ameliyatla lensin sağladığı etkiye benzer bir sonuç elde edilebildiğini söyledi. Çok ileri evrelerde ise tedavi seçeneği olarak keratoplasti, yani kornea nakli ameliyatının gündeme geldiğini ifade etti.

Kaynak: Bülten