Grand Kartal Otel’de yaşanan büyük yangında, otelin yangına karşı aldığı önlemlerin yetersizliği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED raporunda oteldeki yangın güvenliği önlemleri sadece yangın tüpleriyle sınırlı kaldı. 199 odalı otelde yangına karşı hangi önlemlerin alındığı merak konusu olmuştu.
Yangın tüpü ile önlem alınmaya çalışıldı
Grand Kartal Otel’in ÇED raporunda, yangına karşı alınan önlemler arasında sadece yangın tüpleri yer alıyor. Yangın gibi kazalara karşı alınacak önlemler, uyarıcı levhalar ve çalışanların yeterli bilgiye sahip olmasının yanı sıra, tesisin hijyen koşullarının da kontrol altında tutulacağı belirtilmiş.
Ormanlık alan kiralandı, kapasite artırıldı
ÇED raporunda, otelin alanının bir kısmının devlet hazinesinden kiralanan ormanlık alanda bulunduğu bilgisi yer aldı. Ayrıca, 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan raporda, otelin kapasitesinin artırılması talep edilerek oda sayısı 165'ten 199'a çıkarıldı.
Emniyet ve hijyen koşulları
ÇED raporunda, odaların düzenlenmesinde her türlü emniyetin alınacağı belirtilse de yangın güvenliği ile ilgili sadece yangın tüpleri vurgulandı. Ayrıca, temizlik ve dezenfekte işlemleri sırasında personelin güvenliği için önlemler alındığı ifade edildi.
Peki oteller’de yangın prosedürü nasıl olmalı?
Bolu'da yaşanan büyük yangından sonra otellerde yangın güvenliği prosedürleri nasıl uygulanmalı? sorusu dikkatleri üzerine çekti, konukların güvenliğini sağlamak ve olası yangınlarda can ve mal kaybını önlemek için otellerde uygulanması gereken temel yangın güvenliği prosedürlerine ilişkin önemli noktaları sizler için listeledik.
Acil aydınlatma sistemi
Gereklilikler: şehir şebekesinin veya elektrik beslemesinin kesilmesi durumunda, yangın, deprem gibi durumlarda devreye girecek acil aydınlatma sistemi bulunmalıdır.
Uygulama alanları: kaçış yolları, yangın merdivenleri, toplanma yerleri, yangın pompası alanları, ilk yardım noktaları, nihai çıkış kapılarının dışı, kapalı otoparklar gibi kritik alanlar aydınlatılmalıdır.
Dayanıklılık: acil aydınlatma sistemi en az 60 dakika süreyle çalışmalıdır, özellikle birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde bataryalı sistemler kullanılmalıdır.
Çıkış yolları ve merdivenler
Yangın tahliye projeleri: 10.000 m²'den büyük otellerde yangın tahliye projeleri bulunmalı ve itfaiyenin kolayca ulaşabileceği bir yerde bulundurulmalıdır.
İtfaiye erişimi: itfaiye araçlarının bina dışına en fazla 45 m mesafeye kadar yaklaşabilmesi sağlanmalıdır.
Yangın merdivenleri: merdivenler yangına dayanıklı malzemelerle yapılmalı, her iki yanında duvar veya korkuluk bulunmalı, baş kurtarma yüksekliği 210 cm olmalıdır.
Yangın kaçış yolları
Engelsiz yollar: kaçış yolları herhangi bir engelle karşılaşılmayacak şekilde dizayn edilmelidir ve her an kullanılabilir durumda olmalıdır.
Yönlendirme: kaçış yolları açıkça görülebilir olmalı ve gerektiği kadar yönlendirme işaretleri yerleştirilmelidir.
Duman kesiciler ve bölümlendirmeler
Koridorlar: iç koridorlar, yangın durumunda dumanın yayılmasını engellemek için 45 m aralıklarla bölümlendirilmelidir.
Kapılar: duman sızdırmaz kapılar, yangın anında kapalı kalmalı veya otomatik olarak kapanacak şekilde düzenlenmelidir.
Acil çıkış sayısı
Çıkışlar: otellerde her katta en az 2 çıkış bulunmalıdır. Toplam yatak sayısı 50'yi aşan her mekânda 2, 500'ü aşan her mekânda 3, 1000'yi aşan her mekânda ise 4 çıkış bulunmalıdır.
Acil durum yönlendirmeleri
İşaretler: acil çıkışlar ve kaçış yolları, görünür şekilde yönlendirme işaretleriyle belirtilmelidir. İşaretlerin boyutları ve yerleşimi, uygun mesafeden görülebilir olmalıdır.
Yangın uyarı sistemi
Sesli ve ışıklı uyarılar: otelde, yangın alarmı durumunda sesli ve ışıklı uyarı cihazları olmalı, ses seviyesi ortalama ortam ses seviyesinin en az 15 dba üzerinde olmalıdır.
Otomatik ve canlı anons: otel yatak sayısı 200'den fazla ise otomatik ve mikrofonla yapılan anons sistemleri gereklidir.
Yangın dedektörleri
Yangın algılama: yangın dedektörleri, iç merdiven yolları, koridorlar, riskli alanlar, müşteri odaları gibi bölgelerde aktif olmalıdır.
Yangın söndürücüler ve yangın dolapları
Yangın söndürücüler: 500 m²'den küçük alanlarda her 500 m²'ye bir yangın söndürücü yerleştirilmelidir. Bu cihazlar, uygun tipte ve aktif olmalıdır.
Yangın dolapları: her katta bir yangın dolabı bulunmalı ve yangın dolapları aktif ve düzgün çalışır durumda olmalıdır.
Sprinkler sistemi
Yatak sayısı 200'den fazla oteller: 200 yatak sayısının üzerindeki otellerde otomatik sprinkler sistemi bulunmalıdır.
Hidrant sistemi
Geniş alanlar için hidrantlar: yapının tüm çevresini kapsayan bir hidrant sistemi olmalı, mesafeler 150 m'den fazla olmamalıdır.
Yangın ihbar ve uyarı butonları
Uyarı butonları: otelde yangın ihbar butonları, görülmesi kolay ve çalışır durumda olmalıdır. Bunlar her 60 m'de bir ve her bağımsız bölümde bulunmalıdır.
Mutfaklarda yangın güvenliği
Yangın söndürme sistemleri: 100'den fazla kişiye hizmet veren mutfaklarda, davlumbazlarda otomatik yangın söndürme sistemi olmalıdır.
Yangın kontrol paneli
Yangın kontrol sistemi: yangın kontrol paneli sürekli personel bulunan alanlarda yer almalı ve aktif olmalıdır. Kayıtlar düzenli olarak tutulmalıdır.