İZMİR

Hasan Sözbilir'den İzmir'e aktif fay hattı açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti olası depremlere karşı dirençli hale getirmek amacıyla “İzmir Deprem Master Planı 24” çalıştayını düzenledi.

Abone Ol

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde gerçekleşen çalıştayda, deprem konusunda uzman ve önemli isimler bir araya geldi. Çalıştayda, depreme karşı alınabilecek önlemler ve kentin depreme dayanıklılığını artırarak doğayla uyumlu bir yaşam alanına dönüştürme konusunda dikkat çekici konuşmalar yapıldı. 

Türkiye'nin gerçeği: Deprem

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdin Bozkurt, depremin Türkiye'nin bir gerçeği olduğuna vurgu yaparak kriz yönetimi yerine risk yönetimine yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Bozkurt, İzmir’deki fay hatlarının kapsamlı bir şekilde incelendiğini vurgulayarak, “Projenin içerisinde 11 iş paketi var. Bu kadar iş paketinin bir arada olduğu ve eşgüdüm içerisinde çalıştığı tek proje. Dünyada böyle bir çalışmanın örneği yok. İzmir bunu başarmış. Peki, ne yapıyoruz? Deprem üretme potansiyeline sahip olan bütün fayları yeniden gözden geçiriyoruz. İzmir, böyle bir envantere sahip olacak. Çalıştığımız fayların sayısı 42, ama daha fazla fay hattı olduğunu gördük” dedi.

"Karada 17 diri fay hattı tespit edildi"

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise İzmir'deki mevcut yapı stokunun sorunlarına dikkat çekti. Sözbilir, yapı stokuyla ilgili problemlerin yalnızca İzmir değil, tüm Türkiye için önemli olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Karada 17 diri fay hattı tespit edildi. Bir o kadar da denizde var. Bu yeni fay hatlarıyla ilgili bilgiler deprem master planı için altlık oluşturacak.”