Kadın girişimcilerin Türkiye ekonomisindeki yeri: Başarı hikayeleri! Kadın girişimcilerin Türkiye ekonomisindeki yeri: Başarı hikayeleri!

22 yaşında, Isparta’da makine mühendisliği son sınıf öğrencisi olan M. Emre Baran, kendi başına tasarladığı araçlarını hurda parçalarını birleştirerek yapıyor. Önceden Konya’ya bağlı olan şimdi ise Karaman’ın ilçesi olan Ermenek’te doğdu. Ortaokul hayatını Ermenek’te, lise hayatını ise Konya’da tamamladı. Emre Baran, bu fikri ilk olarak Youtube’a bir içerik çıkarma düşüncesiyle olmadığını, kendini nasıl geliştirebileceği fikriyle araç yapımına girdiğini dile getirirken, şu sözlerle devam etti: “Bir hurda araç alsam onun üstünde oynama yapsam diye düşünüyordum ama kaynak yapmayı bile bilmiyordum. Ben de basit olsun ama motoru, jantları falan da olsun diye bir Buggy tasarladım.’’ Emre Baran tasarlamış olduğu araçlardan biri olan Buggy’i tasarlama aşamasında kaynak yapmayı öğrendiğini ve kendini geliştirerek bunları videoya çekip paylaştığını söylüyor.

Hurda Parçalarını Sanata Dönüştüren Genççç

M. Emre Baran, Youtube kanalı üzerinden videolarını çekip paylaşarak birçok kişinin ilgisini çekerken, attığı videolar sayesinde ufak kazançlar elde ettiğini ve bu kazancı daha iyi projelerde kullandığını, ileride bu projeleri endüstriyel hale getirip satabilme düşüncesi içerisinde olduğunu söyledi. Tasarlamış olduğu Buggy’in ardından şimdilerde Hossack motocycle tasarlayan Emre Baran, tasarladığı araçların yapım aşamasını şu sözlerle dile getiriyor: “Önce kendinize bir proje belirliyorsunuz. Bunu üç boyutlu çizim yapabileceğiniz bir platform varsa orada tasarlıyorsunuz. Ben en başta kâğıt üstüne çizmiştim o da olur. Sonra kullanacağınız malzemeleri toplamaya başlıyorsunuz.’’ Emre Baran, bu işi yaptığı süre içindeki hazırlıklardan bahsederken, en büyük motivasyon kaynağının yapmış olduğu sistemin çalışması olduğunu söylüyor.

Birçok kişinin dikkatini çekti

Yapmış olduğu araçları deneyerek etraftaki insanların ilgisini çektiğini söyleyen Baran, ona karşı gelen tepkileri şu sözleri ile aktardı: “Buggy için test sürüşüne mahallenin yoluna çıkmıştım. Komşular, yoldan geçenler, birçok kişinin dikkatini çekmişti. Arabayla geçenler uzun uzun bakıyorlardı. Sanki uzay aracı görmüş gibi. Soru soranlarda oluyordu, bu sen yapmamışsın diyen de beni mucit bilim adamı sanan da oluyor.’’

Hurda Parçalarını Sanata Dönüştüren Genç (2)

“Hatırı sayılır üretici olmak istiyorum!’’

Emre Baran, yapmış olduğu iş için geleceğe dair en büyük hayallerinden birisinin hatırı sayılır bir üretici olmak olduğunu dile getirirken; “Şöyle bir baktığımızda Malezya, Hindistan gibi ülkeler araba ve motosiklet üretimini başarılı bir şekilde yapabilirken, biz de sadece geçmişte anadol ve devrim gibi arabalar yapılmış ve ileriye gidilmemiş. Biz yapsak en iyisini yaparız. Türk mallarını kötüleyenler var ama Türklerin hepsi tembel menfaatçi değil ki be adam.’’ diyerek Türkiye’de de üretimin en iyi şekilde gerçekleşebileceğini ve bunun için çalıştığını ifade etti.

Hurda Parçalarını Sanata Dönüştüren Genç (3)

Kendisini izleyen ve onu destekleyen kişiler olduğunu bilen Baran, yapmış olduğu işe karşı meraklı olan ve onun örnek alan takipçilerine şu sözleri ile tavsiyeler vererek konuşmasını şu sözlerle sonlandırıyor: “Proje yapma hedefiniz varsa önce örneklerine bakmanız faydalı olacaktır. Kimin hangi sistemi kullandığını görürsünüz, bu şekilde kıyas yaparsınız ‘şunu yapması daha zor ama daha performanslı’ gibi. Hata yapmaktan korkmayın. Videolarda göründüğü kadar kolay olamayacaktır projeler. Kolay olmadığına bir örnek daha verecek olursam, üç boyutlu bir platformda projemi çok güzel bir şekilde tasarladım fakat uygulamaya geçtiğimde birçok sıkıntılar, ön görülemeyen şeyler, en basitinden matkap ucunun bozulması gibi sorunlar çıkabiliyor. Ama siz asla pes etmeyin neticesi çok güzel olacak.’’

Baran, Youtube kanalı üzerinden yapmış olduğu araçların yapım aşamasını ve test sürüşlerini videolarını yayınlamaya devam ediyor.