İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çeşme Ildırı'da yer alan tarihi Aleon Deresi'nde temizlik çalışmalarına devam ediyor. Yarımada'da taşkınlar, kötü görüntüler ve kokuya neden olan derelerde yapılan temizliklerle ilgili olarak, son olarak Aleon Deresi'nden 2 bin 125 ton atık toplandı.

Ayna Grubu İzmir'de hayranlarıyla buluşuyor Ayna Grubu İzmir'de hayranlarıyla buluşuyor

3 kamyon ve 3 bin 250 metrelik alanla yapılan temizlik çalışmaları sonucunda dere yatağındaki rusubat, evsel atıklar ve sazlıklar temizlenerek suyun akışı iyileştirildi. İZSU Genel Müdürlüğü'nün Yarımada Dereler Birimi ekipleri, son 6 ayda 402 derede 86 kilometre uzunluğunda temizlik yaptı.

çeşme ıldırı-1

Çalışmalar dört mevsim boyunca sürdürülüyor

İZSU İşletmeler 3. Bölge Daire Başkanlığı Yarımada Dereler Birimi Teknik Amiri Ayhan Şenoğlu, 4 mevsim boyunca bu temizlik çalışmalarını sürdürdüklerini, kış aylarında ise dere çıkış ağızlarının temizlendiğini ve derenin hidrolik akışının sağlandığını belirtti. Aleon Deresi'nde gerçekleştirilen temizlik sayesinde derenin ekolojik yapısının korunduğu ve taşkınların önlenmesi için tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Ildır Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz, yapılan temizlik çalışmalarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a ve Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’ye teşekkür etti. Aleon Deresi'nin, M.Ö. dönemlere kadar uzanan tarihiyle Ildırı için çok önemli olduğunu belirten Yavuz, derenin bugünkü tarımsal üretime su sağladığını ve yapılan çalışmaların suyun kalitesini artırdığına dikkat çekti.

çeşme ıldırı-2

86 kilometre uzunluğunda temizlik gerçekleştirildi

İZSU Genel Müdürlüğü, Yarımada'da bulunan diğer derelerde de temizlik çalışmalarını sürdürerek, bölge halkının can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalarına devam ediyor. Haziran ayından bu yana Menderes, Seferihisar, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerindeki dere yataklarında 86 kilometre uzunluğunda temizlik gerçekleştirildi.

Aleon Deresi, tarihi su kemerleri ve düzgün taş döşemeleriyle de dikkat çekiyor. İlk çağlarda, Erythrai yerleşiminden bu yana tarlalara su sağlamak ve derenin akışını düzenlemek amacıyla yapılmış olan bu yapılar, bölgenin tarihî değerini artırıyor. Ildırı girişindeki su kemerleri de, şehre su taşımak için inşa edilmiş tarihi yapılar arasında yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi