Bazı gıdalar, tekrar ısıtıldığında gıda zehirlenmeleri veya sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Gıda zehirlenmelerine dikkat edin.
Ispanak
Kış aylarının sevilen yeşil yapraklı sebzesi ıspanak, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Ancak ıspanak, pişirildikten sonra tekrar ısıtıldığında içeriğindeki nitrat maddesi, nitrite ve nitrozaminlere dönüşebilir, bu da gıda zehirlenmesine yol açabilir. ıspanak pişirilmeden önce mutlaka sirkeli suyla iyice yıkanmalı ve sadece tüketilecek kadar pişirilmelidir.
Yumurta
Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta, tekrar ısıtıldığında protein yapısının bozulmasına ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Yumurta içeren yemeklerin yeniden ısıtılması gıda zehirlenmesine sebep olabilir.
Patates
Pişirilen patatesin oda sıcaklığında uzun süre bırakılması, toksin üretimine yol açabilir. Clostridium botulinum bakterisinin oluşmasına neden olan bu durum, botulizm zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle pişen patatesin soğutulması ve buzdolabında saklanması gerekir. Eğer tekrar kullanılacaksa, soğuk olarak patates salatası şeklinde tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Mantar
Mantar, tüketeceğiniz kadar pişirilmeli ve tekrar ısıtılmamalıdır. Çünkü tekrar ısıtıldığında protein yapısı bozulur ve bu durum sindirim problemlerine yol açabilir.
Tavuk
Tavuk, tekrar ısıtıldığında protein yapısının değişmesi nedeniyle sindirim sorunlarına yol açabilir. Artan tavuk, doğru saklama koşullarıyla buzdolabında saklanmalı ve soğuk tüketilmelidir. Sıcak tüketilecekse, taze pişirilmesi önerilir.
Pancar
Antioksidan deposu olan pancar, içerdiği nitrat nedeniyle tekrar ısıtıldığında nitrite dönüşebilir ve toksik bileşikler oluşturabilir. Bu da kanserojen etkiler yaratabilir.
Pirinç
Pirinç, oda sıcaklığında bir saatten fazla bekletildiğinde Bacillus cereus bakterisi üretebilir. Bu nedenle, pişirilen pirinç bir saat içinde buzdolabına konmalı ve saklama koşulları sağlanmalıdır. Aksi takdirde, pirinç tekrar ısıtıldığında sağlık sorunlarına yol açabilir.