YAŞAM

İlk yılbaşı kutlaması ne zaman yapıldı?

Miladi takvime göre 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece kutlanan yılbaşı, aslında milattan önceye dayanıyor. Kutlamalar, Mezopotamya'dan Roma'ya kadar birçok farklı kültürde farklı dönemlerde yapılmış. İşte detaylar...

Abone Ol

Yılbaşı, dünya genelinde coşkuyla kutlanan bir gün olup, kökeni milattan çok daha öncesine dayanıyor. Kutlamalar, Mezopotamya'dan Roma İmparatorluğu'na kadar uzanan geniş bir tarih boyunca çeşitli şekillerde gerçekleştirilmiştir. Yılbaşı gelenekleri, günümüzdeki 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye sıkıştırılmış olsa da, tarih boyunca bu kutlamalar daha uzun süreler boyunca yapılmıştır.

Mezopotamya'da yılbaşı kutlanıyordu

MÖ 2000'li yıllarda Mezopotamya'da, ilkbahar ekinosundan sonra görülen ilk Yeni Ay, yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyordu. Günümüzde Nevruz Bayramı olarak devam eden bu kutlamalar, bazı kaynaklara göre 4 bin yıl kadar önce Babil'de 11 gün sürüyordu. Tanrı Marduk'un Tiamat'ı mağlup edişinden kralların tahta çıkışına kadar birçok önemli olay yılbaşına denk getirilirdi.

Ocak ayı ne zaman yılın başlangıcı oldu?

Roma İmparatoru Jül Sezar, MÖ 46 yılında Güneş'i referans alan Jülyen takvimini benimseyerek yeni yılın başlangıç tarihini değiştirdi. Değişimi ve başlangıçları temsil eden Roma tanrısı Janus'un onuruna, Ocak ayının ilk günü yılbaşı kabul edildi. Romalılar, yeni yılı umutla karşılamak için eşe dosta hediyeler dağıtır ve iyi dileklerde bulunurlardı.

Noel ve yılbaşının birbirine karışması

Roma İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından Hristiyanlık Avrupa'da yayılınca, Noel ve Paskalya gibi dini bayramlar yeni bir yıla başlangıç olarak kabul edildi. 25 Aralık'taki Noel veya mart ayındaki Paskalya, uzun bir dönem bazı Avrupa ülkelerinde yılbaşı olarak kabul gördü. Ancak 1582'de Papa XIII. Gregorius'un Miladi takvimi düzenlemesiyle, yeni yıl tekrar 1 Ocak'ta kutlanmaya başlandı.