Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet veren müze, tematik sergi anlayışıyla İzmir'in arkeolojik ve etnografik zenginliğini ziyaretçilere sunuyor. Yaklaşık 6 bine yakın eserin sergilendiği müze, İzmir’in 8500 yıllık tarihini bugüne taşıyor.
Homeros’un başıyla birleşen gövdesi müzede sergileniyor
İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdür Yardımcısı Uzman Arkeolog Elif Erginer, müzede Efes, Pergamon, Smyrna, Teos, Metropolis, Klazomenai gibi antik kentler ile Yeşilova ve Ulucak Höyüklerinden çıkarılan eserlerin yer aldığını söyledi. Erginer, müzenin klasik müzelerden farklı olarak modern tematik anlayışla düzenlendiğini belirtti.
Giriş ve birinci katta arkeolojik, ikinci katta ise etnografik eserlerin yer aldığını aktaran Erginer, müzenin salonlarında şu temaların işlendiğini ifade etti:
-
Denizden Gelen Güç
- Eğlencenin Ruhu
-
Mermerde Yaratılan Miras
-
Ölümün Sembolleri
-
Medeniyetin Zihni
-
Bilgi ve Mitler Arasındaki Dünya
Erginer, ziyaretçilerin bu temalarla geçmişe dair çok yönlü bir yolculuğa çıktığını vurguladı.
54 yıl sonra tamamlanan heykel: Homeros
Müzede en dikkat çeken eserlerden birinin Homeros heykeli olduğunu dile getiren Erginer, heykelin Klaros Antik Kenti’nde 1950 yılında bulunduğunu, sadece gövdesinin ortaya çıkarıldığını, başının ise 30 yıl sonra bulunduğunu söyledi. Erginer, “2004 yılında baş ile gövde birleştirildi. Homeros’un milattan önce 8. yüzyılda İzmir’de yaşadığına inanılıyor. İlyada ve Odisseia destanlarının yazarı olması nedeniyle heykel, hem dönemin hem de İzmir’in kültürel mirasının sembolü haline geldi,” dedi.
Efes’ten Smyrna’ya: Ege’nin tanıkları
Müzede ayrıca Efes Antik Kenti’nin kurucusu Androklos heykeli, Vedius Gymnazyumu’nda bulunan nehir tanrısı Kaystros heykeli ile Smyrna Agorası’ndan çıkarılan Poseidon ve Demeter kabartmaları da yer alıyor. Erginer, bu eserlerin ziyaretçilerden büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Hem müze hem kültür merkezi
Yaklaşık 1,5 yıl önce açılan müze, kısa sürede yoğun ilgi gördü. Yılın ilk dört ayında 50 bine yakın yerli,1500’ü aşkın yabancı ziyaretçi müzeyi gezdi. İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nda düzenlenen sergi, konser ve söyleşilerle müze, kültürel bir çekim merkezi haline geldi.
Erginer, çocuklara yönelik yaratıcı drama etkinliklerinin büyük ilgi gördüğünü belirterek, “Çocuklar kimi zaman Homeros, kimi zaman Afrodit ya da Athena oluyor. Böylece tarihi karakterlerle özdeşleşerek arkeolojiye ilgi duyuyorlar. Müze olarak onlara küçük de olsa katkı sunmak bizim için mutluluk verici,” dedi.
Erginer ayrıca, ziyaretçilerin hem antik eserleri görebildiğini hem de fabrikanın özgün mimarisini deneyimleyebildiğini sözlerine ekledi.