İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü kapsamında hazırladığı "şiddete karşı deklarasyonu" paylaştı.
İGC, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarındaki artışı durdurmak için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Cemiyet, şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği için basının rolüne dikkat çekerken, bu kapsamda Nar-Şiddete Karşı İletişim Projesi'ni hayata geçirdiğini açıkladı.
"Hepimiz sorumluyuz"
İGC, şiddetin yalnızca devletin alacağı önlemlerle son bulmayacağını, toplumun her kesiminin bu konuda duyarlılık göstermesi gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada, “Mahallemizde, sokağımızda duyduğumuz şiddetin ayak seslerine sessiz kalıyorsak, bizler de bu şiddetin bir parçasıyız demektir. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamalı ve şiddete karşı bir duvar gibi durmalıyız” ifadelerine yer verildi.
Şiddete karşı medya sorumluluğu
Açıklamada, şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede medyanın dil ve yaklaşımının önemine vurgu yapılarak şu maddeler sıralandı:
- Basında şiddeti normalleştiren ifadelerden kaçınılacak, mağdurların mahremiyeti korunacak.
- Kadın ve çocuk hakları görünür kılınacak, hak haberciliği önceliklendirilecek.
- Şiddet haberlerinde faili güçlendiren veya suçu romantize eden görseller kullanılmayacak.
- Cinsel saldırı mağdurlarının kimlik bilgileri, görüntüleri ya da fotoğrafları yayınlanmayacak.
"6284 Sayılı Kanun’un duyurulması için çalışacağız"
İGC, şiddet mağdurlarının korunmasında hayati bir öneme sahip olan 6284 Sayılı Kanun’un kamuoyunda daha iyi tanıtılması için çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi. Cemiyet, şiddetin önlenmesi için sadece 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde değil, her gün mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, şiddete karşı kararlılık mesajı verdi.