İzmir Hilton'un öyküsü bundan 38 yıl öncesine dayanıyor. Hilton International Co., General Dynamic Corparation ve Shaker Holding ve Mehmet Nazif Günal’ı ve onun şirketi olan Günal İnşaat Sanayi Ticaret AŞ., İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne “6605,75 m2’lik arsanın mülkiyet hakkını bize verirsen biz de Günal İnşaat’la binayı yapar, Hilton’u işletir, İzmir’de de turizmi geliştiririz, otopark gelirinin yüzde 50’sini de Büyükşehir Belediyesi’ne veririz demişler" ve böylece Hilton'un İzmir'deki öyküsü başlamış.
Tunç Soyer'in açıklamaları
Otelin kapanma sürecinde açıklama yapan dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, faaliyetlerine son vereceği duyurulan İzmir Hilton Oteli’ne ilişkin yaptığı açıklamada, belediyenin yüzde 23.5’lik ortaklık payı bulunan işletme ile ilgili izleyeceği yol haritasını anlatmıştı. Tunç Soyer, tesisin yeniden 5 yıldızlı ve yüksek standartlı bir otel olarak hizmete girmesini istediklerini, belediyeyi kayba uğratan aynı şartlarda bir sözleşmeye müsaade etmeyeceğiz demişti. Soyer, “Söz konusu otelin faaliyete girdiği 1991 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmeden kaynaklanan bir takım hukuki boşluklar nedeniyle vaat edilen ekonomik gelirden yararlanamadığını görüyoruz. Geçmişte yapılmış olan sözleşmenin yarattığı maddi kayıpları, Belediyemiz yani İzmir halkı adına yeni süreçte ortadan kaldırma kararlılığındayız. Yeniden aynı şartlarda bir sözleşmeye asla müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
Cemil Tugay "Belki belediyenin hissesini de satabiliriz" demişti
29 Kasım 2024 tarihinde konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise şu ifadeleri kullanmıştı; “Oteli yıkıp yeniden yapmayla ilgili birilerinin düşüncesi var. Ama daha henüz kesinleşmedi. Sadece hisseler bir elde toplanmaya çalışılıyor. Belki belediyenin hissesini de satabiliriz.”
Avukat Senih Özay’ın otel için bilgi edinme hakkını kullanmasına Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği 2020 yılında cevap vermişti. Belediyenin hukuk müşavirliği tarafından verilen cevapta, 2000 yılına ait bir dosya içerisinde bulunan ve 11 Ocak 2001 tarihli rapor işaret edilerek Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşme ve ortaklık nedeniyle zarara uğramadığı belirtilmişti. 2021 yılında Avukat Senih Özay, basında yer alan haberlere göre "tüm iç hukuk yolları tüketildiğinden; Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nden hukuksal sonuç alınamama gidişatı yüzünden Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne ve ceza mahkemelerine başvuracağız” demişti.
Bugünlerde ise 4 Temmuz 1992 tarihinde açılan ve 16 Ekim 2020'de faaliyetlerine son veren Hilton Oteli'nin, özel hastane olup olmayacağı konuşuluyordu. Konunun tarafları İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tmsf tarafından sahip olunan yüzde 5’lik hisseyi 27 Milyon TL karşılığında satın alan MNG Holding, holding bünyesinde bulunan Günal İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş...
Bu arada hatırlatmakta fayda var; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekel'den 101 milyon liraya satın alınan 6605,72 metrekarelik arsa, 1987 yılında dönemin Anavatan Partili Belediye Başkanı Burhan Özfatura döneminde Hilton Oteli’ne verilmişti. Bunun karşılığında yüzde 23'lük hisse İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verilmişti.
İzmir Hilton'un özel hastane olup olmayacağını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.