Aliağa
Dördüncü Murat, Bağdat Seferi sırasında bazı kişilere toprak vermiştir. Abdülkerim Ağa'nın ölümünden sonra, toprakları oğlu Ali Ağa'ya kalmış ve bölge Ali Ağa'nın çiftliği olarak tanınmış, ismi Aliağa olmuştur.
Alsancak
Cumhuriyet dönemiyle birlikte bu ismi almıştır ve Türk bayrağını temsil eder. Önceden Punta olarak biliniyordu.
Basmane
Eski adı Çorakkapı Mahallesi olan Basmane, tekstil ve endüstri atölyelerinin olduğu bir semtti. Buradaki "basma" atölyelerinden ismini almıştır.
Bayraklı
Bayraklı'nın ismi, eski dönemde korsanların bayrak altında topladıkları insanlardan kaynaklanabilir. Bayrağın varlığına atıfta bulunarak bu isim verilmiştir.
Balçova
Eskiden Ayesefit olarak bilinen köy, arazisinin balçık olması nedeniyle Balçık Havi olarak anılmaya başlanmış ve zamanla Balçova adını almıştır.
Bayındır
14. yüzyılda Bayındır Türkmen Boyu'nun bu bölgeye yerleşmesiyle adını almıştır. O dönemde orada yaşayanlar, din adamı için bir türbe inşa etmiştir.
Bahri Baba
Bir din adamının denizden vurup karaya çıkan cesediyle ilişkilendirilen Bahri Baba, denizle ilgili bir anlam taşır. Din adamının isminin bilinmemesi fakat denizden çıkması nedeniyle deniz anlamına gelen Bahri Baba adı verilmiştir.
Bergama
Helenlerden önceki halklardan olan Pelasglar ve Luviler tarafından kurulan yerleşimin adı, zamanla "Pergamon" olarak değişmiş ve Bergama adını almıştır.
Beydağ
"Palaipohs" adı, eski bir Helen şehrinin adıdır ve zamanla Beydağ'a dönüşmüştür.
Bornova
"Birunu Abad"tan türetilen ismi, "Dış Şehir" anlamına gelir ve zamanla Bornova'ya dönüşmüştür. Birunabad'ın başka bir ismin tahrif edilmiş veya uyarlanmış şekli olabileceğini düşündürmektedir. İsmin başlangıçta ‘Burunova’ şeklinde geçtiği de öne sürülmüştür.
Buca
Buca adı, bir manastırın yerleşim yerinde bulunan "Kohi" kelimesinden türemiştir. Eski Yunancada "dibi" anlamına gelir. KOHİ eski Yunancada bir kapalı açının iç tarafı, dibi anlamına gelmektedir. Yeni Yunancada KOHİ, GONİA olmuş, daha sonra Bugia ve giderek Buca'ya dönüşmüştür.
Çandarlı
Çandarlı, Çandarlı Halil Paşa'dan veya eski adı Pitane olan yerleşim yerinden türetilmiştir.
Çeşme
Bölgedeki bol kaynak sularının etrafında yapılan çeşmeler nedeniyle bu ismi almıştır.
Çiğli
Bataklık ve sazlık alanlardan oluşan bu bölgeye, yeşil alanlarda yoğun çiğ düşmesinden dolayı Çiğli adı verilmiştir.
Dikili
Zeytin ağaçlarının dikili olduğu yer anlamına gelir ve "Dikmelik"ten türemiştir.
Foça
Antik dönemde İyon yerleşimi olan bu bölge, denizde yaşayan foklardan dolayı "Phokaia" adını almış, zamanla Foça'ya dönüşmüştür.
Gaziemir
Gazi Umur Bey'in ismi zamanla değişerek Gaziemir adını almıştır.
Güzelbahçe
Klazomenia şehrinin ismi zamanla halk dilinde "Klizman" olarak değişmiş, ardından "Kızılbahçe" olarak değiştirilmiş ve sonrasında "Güzelbahçe" olmuştur.
Karabağlar
Bu bölge, eskiden üzüm bağlarıyla ünlüydü, bu yüzden adı Karabağlar olarak kalmıştır.
Karaburun
Adının, "Kömür Burnu" veya "Capo Calaberno"dan geldiği söylenmektedir. Bir varsayıma göre ise; deniz yoluyla yarımadaya ilk varışta ‘Kömür Burnu’ denilen mevkiin görülmesi nedeniyle, kayaların rengi esas alınarak ‘Karaburun’ denildiği şeklindedir.
Karşıyaka
Karşıyaka'nın eski ismi "Kordelya"dır. Aslan Yürekli Richard'ın burada konaklamasından dolayı bu isim verilmiştir. Coeur de Lion'dan Fransızca Arslan yürek anlamına gelmektedir.
Kemalpaşa
Mustafa Kemal Paşa'nın 1922'de bu bölgedeki konaklamasından dolayı bu ismi almıştır.
Kınık
Oğuz Türklerinin Kınık boyundan adını almıştır, anlamı "nerede olsa azizdir"dir.
Kiraz
Birçok eski ismin evrimi sonucunda, Bizans döneminde "Kilas" olarak bilinen bölge, sonradan "Kiraz" adını almıştır.
Konak
Katipzade Mehmet Çelebi'nin inşa ettiği konaktan ismini almış ve zamanla burada bulunan hükümet konağından dolayı bu ad verilmiştir.
Menderes
1989 yılında Cumaovası Havaalanı'nın adı Adnan Menderes Havalimanı olarak değiştirildiği için ilçe de Menderes adını almıştır.
Menemen
Menemen'in adı, Bergama kralı Eumen veya Bizans döneminde kullanılan "Maino-Menau" isminden türetilmiş olabilir.
Narlıdere
Eskiden Yukarıköy olarak bilinen bu bölge, nar ağaçlarından dolayı Narlıdere olarak anılmaya başlanmıştır.
Ödemiş
Ödemiş adı, Türkmenler'in yerleşmesiyle bu bölgeye verilmiştir ve önceki isimleri Otamış ve Ötemiş'tir.
Seferihisar
Romalı komutan Tysafer'in adıyla yerleşen bölge, Osmanlı döneminde Sivrihisar olarak biliniyordu, daha sonra Seferihisar adını almıştır.
Selçuk
Antik çağlardan gelmekte olup, Efes'in adının değişerek Ayasuluk'a dönüşmesinden sonra bölge Selçuk adını almıştır.
Tire
Hatti-Luvi dil ailesinden gelen Tire ismi, "kale" veya "hisar" anlamına gelir.
Torbalı
Torbalı, antik Metropolis şehrinin adını almış veya Sultan Abdülhamid'in çiftliğine torba bağlanarak bu ismi almış olabilir.
Urla
Urla isminin, Latince "bataklık" anlamındaki "Vurla" kelimesinden veya Osmanlı'da bir komutanın "uğurlu" anlamındaki ifadesinden türemiştir.