İzmir'in Balçova ilçesinde korunaklı yapısıyla çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Lagünü ve yanındaki İnciraltı Kent Ormanı flamingoların doğal yaşam alanlarının başında geliyor.
İzmir Körfezi'nin güneyinde yer alan ve balıkça zengin olan Çakalburnu Lagünü, kuşlar için iyi bir beslenme ve göç esnasında konaklama alanı niteliği taşıyor.
Birinci derece sit alanı statüsünde olan lagün, tepeli pelikan, ak pelikan, karabatak, balıkçıl, ördek, sakar meke, yalıçapkını, çulluk gibi çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Burada yaşamlarını sürdüren Anadolu'nun "allı turnası" flamingolar ise bölgenin simge canlarından başlıcaları. İzmirlilerin özellikle hafta sonları yoğun olarak ziyaret ettiği lagün ve yanındaki İnciraltı Kent Ormanı’nda flamingolar şimdi de yasa dışı avlanma tehlikesi ile karşı karşıya.

İzmir'de gençler için ücretsiz festival: Gençİz Fest 2024 başlıyor! İzmir'de gençler için ücretsiz festival: Gençİz Fest 2024 başlıyor!

Yurttaşlara göre denetimler yetersiz

Sıcak iklimlerde bulunan ve sulak alanları tercih eden zarif kuşlar olan Flamingolar genellikle sığ sularda yaşarlar ve beslenme alışkanlıkları, sucul ekosistemlerin sağlığı açısından kritik öneme sahipler. Flamingolar, plankton, küçük kabuklular ve alglerle beslenirken, üreme dönemlerinde uygun alanlara ihtiyaç duyar. Kent Ormanı bu sebeplerle flamingolar için hayati önem taşıyor.
Yumurtlamak için sakin, derinliği az ve yiyecek açısından zengin sulak alanları tercih eden flamingolar için bu alanlar gereklidir.
Yumurta bırakma döneminde flamingolar, genellikle insan müdahalesinden uzak yerleri seçerler. Ancak bu alanlar, özellikle yasa dışı balıkçılık gibi insan etkinlikleri nedeniyle tehdit altında.
İzmir Kent Ormanı’ndan da yasa dışı balıkçılığa ilişkin ihbarlar gelmeye devam ediyor. Devriye sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken yurttaşlar güvenlik zafiyetine son verilmesi konusunda çağrıdan bulundu.

Yasa dışı balıkçılığın flamingolara tehdidi

Yasa dışı balıkçılık, flamingoların yaşam alanlarını tehdit eder. Bu tür faaliyetler, su kaynaklarının kirlenmesine, besin zincirinin bozulmasına ve habitat kaybına neden olur.
Balıkçıların sulak alanlara girmesi, flamingoların besin kaynaklarını azaltabilir ve stres seviyelerini artırabilir. Özellikle üreme döneminde rahatsızlık veren bu tür insan etkinlikleri, yumurta bırakma ve yavruların büyümesi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir.
Yasa dışı balıkçılık, sadece flamingolar için değil, aynı zamanda bu ekosistemlerdeki diğer türler için de ciddi tehditler oluşturur. Balıkların azalması, flamingoların besin bulma becerilerini etkileyebilir ve bu da türlerin varlığını tehlikeye atabilir.