Resmi Gazete’de yayımlanan “Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği”ne göre, ambulans hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Vatandaşların sağlık tesislerine ulaşım süreçlerini iyileştirmeyi hedefleyen düzenlemeler, dijital sistemlerin entegrasyonu, denetimlerin artırılması ve personel çalışma şartlarında yenilikler içeriyor.
Dijital sistemler ve denetim mekanizması güçleniyor
Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı yeni yönetmelik, ambulans hizmetlerinde dijitalleşme ve denetim mekanizmalarını ön plana çıkarıyor. Vaka bazlı hizmetlerde, canlı trafik verisi kullanılarak en yakın ve uygun ambulans, bilişim destekli sistemler üzerinden belirlenecek. Vatandaşın sağlık durumu ve ambulans içerisindeki müdahaleler dijital olarak kayıt altına alınarak, ilgili sağlık tesisine aktarılacak.
Ayrıca tüm ambulanslar, Sağlık Komuta Kontrol Merkezleri (SKKM) tarafından yol ve sürücü mahallini izleyen IP kameralarla takip edilecek. Özel ambulans servislerinin açılma kriterleri daha sıkı hale getirilirken, yıllık denetim sayısı da iki defadan üçe çıkarıldı.
Personel ve hizmet standartları yeniden düzenleniyor
Yönetmelik kapsamında ambulans personelinin acil servis haricinde çalıştırılması yasaklandı. Ambulans servisleri yalnızca kamu kurumları ve özel sağlık kuruluşlarına bağlı olacak; bireysel ya da tüzel kişiler tarafından ambulans işletilmesine izin verilmeyecek.
Ambulans servislerinin isimlerinde “ambulans” kelimesinin ikinci kez kullanılması ve yabancı kelimeler içermesi yasaklandı. Örneğin, bir servis ismi “A Ambulans” yerine yalnızca “A” olarak adlandırılabilecek.
Acil durum gereksinimlerinin sık yaşandığı maden sahaları, sanayi bölgeleri gibi alanlarda ise müdürlük onayıyla acil yardım ambulansı işletme izni verilebilecek. Ancak bu ambulanslar yalnızca ilgili işletmenin ihtiyaçları için kullanılabilecek.
Ambulansların duraklama süresi ve kıyafet standartları
Yeni düzenlemeye göre, ambulanslar sadece belirlenen alanlarda duraklama yapabilecek. Hasta alım ve teslimi sırasında sağlık tesisi alanında duraklama süresi 30 dakikayı geçemeyecek. Ayrıca, ambulans hizmetlerinde görev yapan tüm personelin, unvanı üzerinde yazılı, fosforlu şeritlere sahip tek tip kıyafet giymesi zorunlu hale getirildi.
Sağlık Bakanlığı, yeni düzenlemelerle ambulans hizmetlerinin daha hızlı, güvenilir ve etkili bir şekilde sunulmasını hedefliyor. Denetimlerin artırılması ve hizmet standartlarının netleştirilmesiyle vatandaş memnuniyetinin artırılması planlanıyor.