İzmir, 8. Uluslararası Kitap Festivali ile edebiyatseverlere unutulmaz bir deneyim sunmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, festivalin açılışında, edebiyatın şehir kimliğiyle bütünleşmesi gerektiğini ve bu alanda daha fazla iş yapılması gerektiğini vurguladı.

Tugay: Edebiyat, şehre değer katmalı

Festivalin açılışında söz alan Başkan Tugay, edebiyatın İzmir’in gelişiminde çok önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti. Tugay, “Edebiyatla ilgili olunca burada bulunmak istedim çünkü edebiyat, kişiliğimin gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Ancak bugün burada olması gereken sayıda insanı görmek üzüntü verici. İzmir’in kent kimliğine, tarihine ve insanlarına daha nitelikli işler sunmalıyız” dedi.

“Bizi tutan nedir?”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Karşıyaka Belediye Başkanlığı döneminde de bir kitap festivali düzenleme hayalini kurduğunu ancak bunu gerçekleştiremediklerini belirterek, “8’inci festivalin yapılması İzmir için çok önemli. Bizim şehir olarak daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Bizi tutan nedir?” dedi. Tugay, İzmir’in potansiyelinin büyük olduğuna inandığını ifade etti.

İzmir 8.Edebiyat Festivali Cemil Tugay Protokol

Festival yalnızca kültürel bir etkinlik değil

Tugay, festivalin yalnızca kültürel bir etkinlik olmadığını, aynı zamanda dünyadaki kötülüklerle mücadele etmek için bir araç olduğuna vurgu yaptı. “Edebiyat, yazarlar ve sanatçılarla dünya sorunlarına karşı sesimizi yükseltebiliriz. Bizim akıllı ve bilgili olmamız lazım, bu da ancak kitaplarla mümkündür” dedi.

İzmir'de bir kehanet merkezi: Klaros Antik Kenti İzmir'de bir kehanet merkezi: Klaros Antik Kenti

“Edebiyat ve şiir gençlerin geleceği”

Festival Direktörü Haydar Ergülen ise festivalin bu yılki temasının gençler olduğunu belirterek, “Edebiyat ve şiirin ebedi gençlik düşü, İzmir’de gerçeğe dönüşüyor. Gençlerimizle, genç kalanlarla bu değerleri buluşturmak için bu festival çok önemli bir fırsat” dedi.

Başkan Tugay’dan “Anadolu” şiiri

Konuşmasının ardından Tugay, Arif Ahmed’in “Anadolu” adlı şiirini okudu. Tugay, şiirin, Anadolu’nun kültürel ve tarihsel derinliğine dair çok şey anlattığını ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi