Buca'da Kent Lokantası açılıyor. 4 çeşit yemek 50 lira Buca'da Kent Lokantası açılıyor. 4 çeşit yemek 50 lira

TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektöründe Yaşanan Sorunların Araştırılması Komisyonu, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin önlenmesi için acil dip tarama çalışmaları ve tüm atık su hatlarının kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Hazırlanan raporda, arıtma tesislerinin etkin çalıştırılması gerektiği belirtilirken, müsilaj nedeniyle balıkçılık sektöründe yaşanan ekonomik kayıpların da altı çizildi.

Müsilajın aylık zararı 100 milyon TL’yi aşıyor

Komisyon raporuna göre İzmir Körfezi’nde kentsel, endüstriyel ve tarımsal kaynaklı atıkların yeterince arıtılmadan denize bırakılması, ciddi çevresel tehdit oluşturuyor.

T24'te yer alan bir habere göre müsilaj, bölgede faaliyet gösteren balıkçıların her ay yaklaşık 100 milyon TL gelir kaybına ve 60 milyon TL gider artışına neden oluyor. Komisyon, bu zararın önlenebilmesi için üretim planlaması yapılması gerektiğini ifade etti.

Dip tarama ve izleme sistemleri şart

Raporda, Körfez’deki kirlilik yükünün azaltılması için özellikle dip tarama çalışmalarının acilen başlatılması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca mevcut arıtma ve izleme sistemlerinin hem teknik hem de yapısal olarak güncellenmesi önerildi. Komisyon, yalnızca fiziksel temizliğin değil, kaynak bazlı önleyici önlemlerin de zorunlu olduğunu vurguladı.

Yeni yetiştiricilik modelleri önerildi

Komisyonun çözüm önerileri arasında, deniz suyunu filtre ederek beslenen türlerin (midye, istiridye gibi) yetiştiriciliğinin artırılması da yer aldı.

Bu uygulamanın, hem çevre temizliğine katkı sağlayacağı hem de ekonomik getirisi yüksek yeni bir sektör yaratabileceği belirtildi. Ayrıca, balıkçı barınaklarının yaklaşık yarısında imar planı bulunmadığı bilgisi raporda yer aldı.

Kaynak: Haber Merkezi