İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için önemli bir adım atarak tarihinin en büyük yatırımlarından birini hayata geçirdi. Devam eden dip tarama çalışmaları ile körfezin kirli sularından arındırılması hedefleniyor. Bostanlı açıklarından başlayan çalışmalar, Çiğli açıklarına kadar genişleyerek hız kesmeden devam ediyor.
60 bin ton çamur çıkarıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen dip tarama çalışmalarında, 1 ayda 60 bin ton çamur çıkarıldı. Çalışmaların başladığı günden itibaren 55 gemiye denk gelen bir miktarda malzeme çıkarılırken, Haziran ayına kadar ilk etapta 700 bin metreküplük çamurun çıkarılması planlanıyor. Çalışmalar, 7 gün 24 saat kesintisiz devam ediyor.
"Çıkarılan malzeme, 55 gemiye tekabül ediyor"
Yüklenici firma DGN Denizcilik’ten inşaat mühendisi Kadir Arali, yaptığı açıklamada, “Bu bölgede su derinliği 0 metreden 3.5 metreye kadar ulaşabiliyordu. Hedefimiz, su derinliğini 4-4,5 metreye çıkararak çevreyi temizlemek. Çıkarılan malzeme, 55 gemiye tekabül ediyor. Ayrıca karaya yakın bölgelerde evsel atıklarla karşılaşacağız ve bunları da temizleyeceğiz” dedi.
"Hep birlikte çalışmalıyız"
Arali, İzmir'deki artan nüfusla birlikte kirlilik oranının da yükseldiğine dikkat çekerek, "Amacımız, geleceğe temiz bir İzmir Körfezi bırakmaktır. Lütfen denize ya da derelere atık bırakmayın" diyerek İzmir halkına çağrıda bulundu.
Tarama çalışmaları iki etapta sürüyor
Çalışmaların ilk etabı 700 bin metreküplük dip taraması ile tamamlanacak ve 440 milyon liraya mal olacak. İkinci etapta ise toplamda 1 milyon 800 bin metreküplük dip çamuru taranacak ve 2025 yılında ihale yapılacak.