Hibrit yaklaşımla, zorlu safra yolu tedavilerinde yeni dönem başlıyor Hibrit yaklaşımla, zorlu safra yolu tedavilerinde yeni dönem başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin (APİKAM) Kent Söyleşileri programı, 16 Ocak'ta önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. "Antik Köylerde Yaşam - Roma Anadolusu'nda Kırsal Toplum" kitabının çevirmeni Doç. Dr. Pınar Özlem Aytaçlar’ın konuk olacağı söyleşide, Manisa Sardis Antik Kenti ve Kula kırsalında bulunan 200’e yakın kabartmalı stel üzerinden antik Anadolu köylerindeki toplumsal yaşam ele alınacak.

Antik köylerde yaşam söyleşisi

APİKAM’ın Kent Söyleşileri dizisi, "Antik Köylerde Yaşam, Lydia Kırsalında Toplum ve Din" başlıklı etkinlikle devam ediyor. Söyleşi, 16 Ocak Perşembe günü saat 18.30’da başlayacak ve Roma dönemi Anadolu kırsalını konu alacak. Kitabın çevirmeni ve Ege Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Özlem Aytaçlar, antik köylerin toplumsal yapısına dair çarpıcı bilgiler paylaşacak.

2 bin yıllık tanıklıklar

Söyleşide odaklanılacak konular arasında, Sardis Antik Kenti ile Kula kırsalı arasında bulunan ve üzerinde figürlerle metinler barındıran steller yer alıyor. Bu eserlerin, dönemin köylülerinin tanrılara adadığı metinleri ve mahrem aile sırlarını yansıttığı belirtiliyor. Doç. Dr. Aytaçlar’ın çevirisini yaptığı, Prof. Peter Thonemann’ın “The Lives of Ancient Villages - Rural Society in Roman Anatolia” adlı kitabı 2024 yılında İzmir Kent Kitaplığı tarafından Türkçeye kazandırıldı. Doç. Dr. Aytaçlar’ın çeviri notlarında, Manisa bölgesindeki köylülerin kabartmalı steller aracılığıyla günümüze kadar ulaşan doğrudan mesajları olduğu ifade ediliyor. Stellerin üzerindeki metin ve figürlerin, köylülerin toplumsal ve dini yaşamlarına dair hayret ve heyecan verici bilgiler sunduğu vurgulanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi