İzmir’in Tire ilçesinde yapılan kaçak kazılar sonucu gün yüzüne çıkan tarihi kalıntılar, yetkilileri harekete geçirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bölgede yaptığı incelemelerin ardından alanı Sit bölgesi ilan etti.
Roma Dönemi’ne ait kalıntılar bulundu
Kaçak kazı yapılan bölgede Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanları tarafından gerçekleştirilen tespit çalışmaları sonucunda, Roma ve Geç Roma Dönemi'ne ait mimari kalıntılar, seramik ve çatı kiremidi parçaları gün yüzüne çıkarıldı. Söz konusu kalıntıların bölge genelinde geniş bir yayılım gösterdiği belirtildi.
Sit alanı olarak tescillendi
Yapılan değerlendirme sonucunda, alanın hem tarihi hem de arkeolojik değer taşıdığına karar veren kurul, bölgeyi hem 1. hem de 3. derece arkeolojik Sit alanı olarak tescil etti. Bu karar doğrultusunda bölgede koruma çalışmaları başlatıldı, kaçak kazılara karşı da önlemler artırıldı.
Karar yayınlandı
Kararda şu ifadelere yer verildi:
"İzmir İli, Tire İlçesi, Kurşak Mahallesi, Edreddin Mevkii'nde bulunan tapunun 102 ada, 10 parselinde, özel mülkiyette kayıtlı taşınmazlarda gerçekleştirilen kaçak kazı sonrasında Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen tespit çalışması sonucunda; açığa çıkarılan Roma Dönemi'ne tarihlenen mimari kalıntılar, yayılım gösteren ve yoğun miktarda, Roma ve Geç Roma Dönemlerine tarihlenen seramik parçaları ile çatı kiremidi parçaları gibi arkeolojik veriler ve tespitler ışığında 102 ada, 9, 10 ve 11 parselin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı dikkate alınarak, ekli paftada gösterildiği şekliyle 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, sit fişinin uygun olduğuna, özel mülkiyete ait, tapunun 102 ada, 9, 10, 11 parsellerinde kayıtlı taşınmazların tapu sicil kaydına konumlarına karşılık gelen "kısmen 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanındadır" şerhinin konularak Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, 2863 sayılı Kanun'un 17. maddesi gereğince 3 yıl süre ile geçerli olmak koşuluyla karar eki geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının uygun olduğuna, özel mülkiyete ait, tapunun 102 ada, 10 parselinde kayıtlı taşınmazda gerçekleştirilen kaçak kazıya ilişkin olarak başlatıldığı anlaşılan yasal soruşturmanın sonucundan Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı açısından kaçak kazı çukurunun ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde, uygun göreceği teknik ve yöntemlerle kapatılmasına karar verildi."