İzmir’in Ödemiş ilçesinde, çinicilik kursunda tanışan ve uzun süredir arkadaş olan 13 kadın, sanat sevgilerini bir girişim hikayesine dönüştürdü. Tarihi Birgi Mahallesi’nde açtıkları iş yerinde, kendi tasarlayıp ürettikleri çini eserleri sergileyerek dikkat çeken kadınlar, bu girişimle hem ekonomiye katkıda bulunuyor hem de hayallerini gerçekleştiriyor.
"Birlikte üretmek bize güç verdi"
Çini sanatına olan ilgileri sayesinde bir araya geldiklerini belirten girişimci Aysen Uşarer, "Biz uzun yıllardır birbirimizi tanıyorduk. Çinicilik kursunda bir araya gelerek hem keyif aldık hem de sanatımızı geliştirdik. Kurs sona erdiğinde ayrılmak istemedik, hayallerimizi büyüttük ve bu iş yerine adım attık. Çini boyalarımızla ürünleri tasarlıyor, desenlerimizi aktarıyor ve fırınlama işlemiyle onları sanat eserine dönüştürüyoruz. Fırından çıkan her eserle heyecanımız artıyor," dedi.
Kadınlar, modern çini tasarımlarıyla hem geleneksel sanatın ruhunu korumaya hem de kendi özgün stillerini yansıtmaya özen gösteriyor.
"Hedefimiz dünya markası olmak"
Ev hanımıyken çini kursuna katılan ve burada girişimciliğe adım atan Nesrin Katırcı, tarihi Birgi Mahallesi’nde iş yeri açma kararlarını şu sözlerle anlattı :Birgi, turistik bir bölge olduğu için burayı tercih ettik. Haftasonları yoğun ziyaretçi alıyor. Çini kursunda öğrendiklerimizi bir iş modeline dönüştürmek istedik. Bu süreçte 13 arkadaş bir araya geldik ve heyecanla üretim yapmaya başladık. Kadınların evde oturmak yerine kendilerini ifade edebileceği bir meslek edinmesini tavsiye ediyorum. Bizim hedefimiz ileride adımızı dünyaya duyurmak ve marka haline gelmek.
Kadınların açtığı iş yerinde sergilenen el emeği ürünler büyük beğeni toplarken, girişimciler, sürdürülebilir bir sanat anlayışıyla üretimlerine devam edeceklerini ifade ediyor.