İzmir, tarih boyunca birçok alanda ilklere ev sahipliği yapmış bir şehir olarak öne çıkıyor. İşte “Güzel İzmir” ile anılan bu önemli ilkler:
-
Kurtuluş Savaşı'nın İlk Kurşunu
Kurtuluş Savaşı'nın ilk kurşunu, gerçek adı Osman Nevres olan gazeteci Hasan Tahsin tarafından Yunan işgal ordularına karşı İzmir'de atıldı. Bu önemli olayın simgesi olan Gazeteci Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı, halen Konak Meydanı’nda yükseliyor.
2. İlk Kadın Eylemi
İzmirli kadınlar, 1828 yılında ekmek fiyatlarına yapılan zam üzerine gerçekleştirdikleri eylemle tarihe geçti. Üç gün süren bu eylem sonucunda zam kararı geri çekildi ve kadınlar tarafından yapılan bu protesto, İzmir’in ilk kadın eylemi olarak kayıtlara geçti.
3. İlk Türk Donanması
Türk denizciliğinin öncüsü Çaka Bey, 1081 yılında İzmir’de Türklere ait ilk donanmayı kurdu. Bu adım, denizcilik tarihimizde önemli bir dönüm noktası oldu.
4. İlyada Eserinin Yazıldığı Yer
Batı uygarlığının ilk anıtsal eseri olarak kabul edilen İlyada, M.Ö. 750-700 yılları arasında İzmir’de yaşayan Homeros tarafından yazıldı. Eser, Greklerle Anadolu Troya halkı arasındaki on yıllık savaşların son kırk gününü anlatmaktadır.
5. Anadolu'nun İlk Demiryolu
Türkiye’de inşa edilen ilk demiryolu olan İzmir-Aydın hattı, 1856 yılında tamamlandı. 130 kilometre uzunluğundaki bu hattın başlangıç noktası Çamlık, bugün Buharlı Lokomotif Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.
6. Türkiye’deki İlk Futbol Maçı
Türkiye’deki ilk futbol maçı, 1870’li yıllarda Bornova’da oynandı. Ayrıca, ülkemizin ilk futbol kulübü olan Football Club Smyrna (İzmir Futbol Kulübü) de yine İzmir’de kuruldu
7. İlk Karantina Uygulaması
İzmir'in Küçükyalı semtindeki Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi karşısında, salgın hastalıklara karşı Türkiye’deki ilk karantina uygulaması gerçekleştirildi.
8. Türkiye'nin İlk Fuarı
Kurtuluş Savaşı'nın hemen ardından düzenlenen İzmir İktisat Kongresi'nde ortaya atılan "yurt içinde üretilen malların sergilenmesi" fikriyle temelleri atılan fuar, 1927 yılından bu yana her yıl düzenleniyor. 1936'dan itibaren fuara Kültürpark ev sahipliği yapıyor.
9. Bergama'daki İlk Sağlık Merkezi
Eczacılığın babası Galenos’un memleketi Bergama, döneminin en büyük sağlık merkezi olan Asklepion’a ev sahipliği yaptı. M.Ö. 5. ve 4. yüzyıllar arasında dünyanın en büyük tedavi merkezlerinden biri olarak anılan Asklepion’da farklı tedavi yöntemleri uygulandı.
10. İlk Ticaret Borsası
Osmanlı Devleti'nin 1886’da yayınladığı Umum Borsalar Nizamnamesi’ne göre, ilk ticaret borsası 1891 yılında tarımsal alım satımın en yoğun yaşandığı İzmir’de kuruldu. Bu, ticaret hayatının modernleşmesinde önemli bir adım oldu.