Konak Belediyesi ve Zihinsel Özürlüleri Yetiştirme ve Koruma Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Konak Engelsiz Yaşam Köyü, engelli bireylere yönelik sunduğu hizmetlerle fark yaratıyor. 0-6 yaş arası erken çocukluk desteğinden yetişkin eğitimine kadar geniş bir yelpazede hizmet veren merkez, özel gereksinimli bireylerin gelişimini desteklerken ailelerine de güvenli bir ortam sunuyor.
107 engelli birey güvenli ellerde
Konak Engelsiz Yaşam Köyü Niyazi Ersoy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, en küçüğü 6 aylık, en büyüğü 53 yaşında olmak üzere toplam 107 engelli bireye hizmet veriyor. Özel eğitim öğretmenleri, psikologlar ve fizyoterapistler eşliğinde eğitim gören bireyler, gelişimsel risk taşıyan çocuklara yönelik Fizik Tedavi Rehabilitasyon Programı’na dahil ediliyor. Merkezde ayrıca Riskli Bebek Danışma Birimi ile erken müdahale ve fizyoterapi desteği de sağlanıyor.
Merkezde verilen kurslar Konak Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle yürütülüyor. Takı tasarımı, resim, el sanatları, alçı ve taş dökme, aşçılık, spor, makrome, dokuma, seramik ve dekoratif sanatlar gibi birçok farklı atölye çalışması ile bireylerin sanatsal ve mesleki gelişimi destekleniyor.
Anneler için sosyal dayanışma alanı
Engelli bireylerin yanı sıra aileleri de merkezde sosyalleşme fırsatı buluyor. Çocuklarını eğitime getiren anneler, merkezde zaman geçirerek diğer annelerle deneyimlerini paylaşıyor ve dayanışma içinde oluyor.
Ailelerden memnuniyet mesajları
Öğrencilerden Safiye’nin annesi Vasfiye Atçı, çocuğunun merkezde güven içinde olduğunu şu sözlerle dile getiriyor:
"Benim kızım engelli ve buraya gelmeyi çok seviyor. Akşam epilepsiden yatan kızım sabah 'okuluma gideceğim' diyerek koşa koşa geliyor. Ben çocuğumu buraya güvenle getiriyorum. Burada güvenli ellerde olduğunu biliyorum. Ben bugün doktora gideceğim ve kızımı buraya güvenerek bırakacağım. Gözüm arkada değil. Çocuklarımızı eve kapatmak istemiyoruz. Yaşadığım çevrede çocuğumu tersleyebiliyorlar. Ama buraya geldiğinde bir ailesi, arkadaşları var çocuğumun."
"Yıllarca yer bulamadım, şimdi çok mutluyuz"
Merkezin en büyük öğrencisi 53 yaşındaki Ali Ekber’in annesi, oğlunun sonunda bir eğitim ortamı bulmuş olmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Benim çocuğum 53 yaşında. 20 sene bir yer bulamadım çocuğuma ama şimdi burayı buldum ve çocuğum da çok memnun. Ben de çok memnunum. Allah bin kere razı olsun. Çocuğum sosyalleşiyor"
"Oğlum sosyalleşiyor"
Otizmli Kaan’ın annesi Selma İskeçeli de oğlunun Konak Engelsiz Yaşam Köyü sayesinde sosyalleştiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Oğlum 20 yaşında, otizmli. Yaygın gelişimsel bozukluk diye tanı konmuştu. 3 yaşından beri eğitim alıyor. Ama buraya geldik, çok mutlu olduk. Oğlum da çok mutlu. Etkinliklere katılıyor, sosyalleşiyor, arkadaşlık kuruyor. En önemlisi de o. Severek geliyor. Böyle yerlerin çoğalması ve bunların bize kattığı şeyler çok önemli."
"Oğlum çok yol kat etti"
Merkezin en hızlı gelişim gösteren öğrencilerinden 10 yaşındaki Miraç’ın annesi Esra Olmaç, oğlunun büyük ilerleme kaydettiğini belirtti:
"Şu an oğlum 10 yaşında. Yıllardır buraya geliyoruz ve gerçekten de çok başarı elde ettik. Kurum olarak iyi bir kurum. Gerçekten çok seviyorum. Bizimle ve çocuklarla çok fazla ilgileniyorlar. Çok fazla yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Öğretmen de çok emek verdi. Miraç şu anda birçok engeli aştı. Durumu da şu an gayet iyi. Çok fazla konuşması yoktu, eksiklikler vardı, kendisini bir yerde durduramıyorduk, dersle alakası yoktu. Şu anda her şey oturdu. Şu an çocuğumda herhangi bir sorun yok."
"Ben artık çalışmak istiyorum"
Merkezin hem öğrencisi hem de stajyerlerinden biri olan Melih Düşmez, otizm farkındalığına dikkat çekerek çalışmak istediğini ifade etti:
"Ben artık çalışmak istiyorum. Ben Stajımı burada yaptım. Suzan Divrik Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Büro Yönetim ve Yöneticilik Asistanlığı bölümünden mezun oldum. Hayatım çok güzel geçti, çok mutluyum"