İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sesiyle de fark yaratıyor. Eğitim hayatı boyunca pek çok engelle karşılaşmasına rağmen başarıya ulaşan Çeltik, hem mücadelesiyle hem de sahnedeki performansıyla alkışları topluyor.

İzmir’de emeklilik hayali kuranlar buraya taşınıyor! İşte o ilçeler İzmir’de emeklilik hayali kuranlar buraya taşınıyor! İşte o ilçeler

Otizmli bireylerin başarı hikâyeleri öne çıkıyor

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında otizmli bireylerin karşılaştıkları zorluklara dikkat çekilirken, elde ettikleri başarılar da öne çıkıyor. İzmir’de yaşayan 26 yaşındaki Özge Çeltik, otizmli olması bahane edilerek eğitim hayatında çeşitli engellerle karşılaşmasına rağmen büyük bir mücadele verdi. İlkokul ve ortaokulu Menemen’de okuyan Çeltik, Manisa Güzel Sanatlar Lisesi’nden birincilikle mezun oldu.

Üniversiteye giriş sürecinde, özel gereksinimli öğrencilere uygun sınav yapmayan bir devlet üniversitesine dava açarak yönergenin değiştirilmesini sağladı. Dava devam ederken yetenek sınavını başarıyla geçtiği Celal Bayar Üniversitesi Müzik Bölümü’ne giren Çeltik, okulunu dört yılda başarıyla tamamladı. Mezuniyetinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde müzisyen olarak çalışmaya başladı.

Çeltik, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli etkinliklerinde solist olarak sahneye çıkarken, ayrıca İzmir Adliyesi Türk Sanat Müziği Korosu ve Bi Dünya Müzik Kadınlar Korosu’nda da yer alıyor.

Özge Çeltik-2

“Herkes bize destek olsun”

Müziğe olan tutkusunu anlatan Özge Çeltik, AASSM’de çalışmaktan mutluluk duyduğunu belirterek şu mesajı verdi:

"Benim arkadaşlarım okul bulamıyor, arkadaş bulamıyor, iş bulamıyor. Bizi olduğumuz gibi kabul edin. Annem bana hep inandı, hep destek oldu ama sadece annelerimiz değil herkes bize destek olsun. O zaman hepimiz başarabiliriz."

“Farklılıkları birlikte yaşamadan öğrenemeyiz”

Özge Çeltik’in eğitim hakkı için mücadele eden en büyük destekçilerinden biri de annesi Suna Ağı oldu. Avukat olan Ağı, kızının okulunu bitirip iş hayatına atılmasından büyük gurur duyduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Biz ve onlar diye bir ayrım yapmaktan vazgeçmeliyiz. Farklılıkları ancak birlikte yaşayarak öğrenebiliriz. Birlikte ve her türlü farklılığa saygı duyarak yaşadığımız bir Türkiye olmayı ümit ediyoruz."

“Özge burada çok mutlu”

Çeltik’in AASSM’de mutlu bir şekilde çalıştığını belirten annesi Suna Ağı, işe alım sürecini şu sözlerle anlattı:

"Mezun olduğunda iş başvuruları yaptık ve ihtiyaç doğrultusunda AASSM’de müzisyen olarak işe başladı. Özge burada çok mutlu. İş arkadaşları otizm konusunda bilinçli. İşe başladığında, hem arkadaşlarıyla tanışmak hem de Özge’yi anlatmak için ben de gittim. Ancak onlar zaten otizmi biliyor ve nasıl iletişim kuracaklarını gayet iyi biliyorlardı. Şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadık ve Özge kendi başına mesaisine devam ediyor. Burada iş arkadaşlarıyla uyum içinde çalışıyor."

“Eğitim almak, anayasal bir hak”

Aynı zamanda Kedi Otizm Derneği’nde görev alan Suna Ağı, eğitim hakkı konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek şunları söyledi:

"Otizmli çocukların eğitim alması için üstün yetenekli veya üstün başarılı olmaları gerekmiyor. Eğitim almak herkes için anayasal bir hak. Toplumda eşit bireyler olarak yaşamalarını istiyorsak, eğitim ve istihdam haklarından da eşit şekilde yararlanmaları gerekiyor. Çabamız, bütün çocukların eğitim hakkına ulaşabilmesi için."

“En büyük problemlerden biri de istihdam”

Otizmli bireylerin haklarını korumak için daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Ağı, özellikle istihdam konusundaki sıkıntılara dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:

"Bir sosyal devlette, sosyal hakların zaten hayatın içinde yer alması gerekir. Ancak ne yazık ki 2025 yılında hâlâ okuldan atılan, eğitim hakkı ellerinden alınan otizmli çocuklar var. Yasada yer almasına rağmen destek eğitim sınıfları ve yardımcı öğretmenler konusunda eksiklikler yaşanıyor.

En büyük problemlerden biri de istihdam. Biz şanslıydık ama birçok otizmli birey toplumda yer bulamıyor. Oysa onlara fırsat verildiğinde disiplinli ve özveriyle çalışacaklarını herkesin görmesini isterim. Umarım toplumda ve iş hayatında hak ettikleri saygıyı görürler."

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi