Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’nde düzenlenen "Müze Söyleşileri" etkinliğinde, "Geleneksel Deri El Sanatlarında Parşömen" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Etkinliğe, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı. Müze Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko'nun moderatörlüğünde yapılan etkinlikte, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve dünyanın ilk kadın deri profesörü olan Prof. Dr. Elif Eser Eke Bayramoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Parşömenin Tarihi Kökeni Ve Özellikleri

Parşömenin tarihi kökeni ve özellikleri

Prof. Dr. Elif Eser Eke Bayramoğlu, söyleşi sırasında parşömenin tarihine değindi ve bu yazı malzemesinin ilk kez Bergama'da ortaya çıktığını belirtti. Bayramoğlu, "Parşömen, Pergamon-Bergama'da yazı kağıdı olarak gelişti. Mısır kralının papirüs ithalatını yasaklamasıyla Bergama Krallığı'nda bir yarışma düzenlendi ve M.Ö. 190 yılında Krates ve İrodikos, oğlak derisini işleyerek parşömeni geliştirdiler" dedi.

Parşömen ve papirüs arasındaki farkları da vurgulayan Bayramoğlu, "Parşömen, oğlak ve kuzu gibi az yağlı ve sıkı yapılı hayvanların derilerinin kireçleme işlemiyle üretilirken, papirüs ise Antik Mısır'da yetişen bir bitkiden üretilir. Parşömen, her iki tarafı da kullanılabilen bir materyaldir" diye konuştu.

Parşömen Günümüzde Nasıl Kullanılıyor

Parşömen günümüzde nasıl kullanılıyor?

Prof. Dr. Bayramoğlu, parşömenin günümüzde lüks dekorasyon malzemesi olarak popülerleştiğini belirterek, "Günümüzde parşömen, özellikle lüks arabaların döşemelerinde, yat iç dizaynlarında ve mobilyacılıkta kullanılıyor" dedi. Ayrıca, EÜ Deri Mühendisliği Bölümü'nde yapılan araştırmalarla, doğal boyar maddelerle farklı renklerde parşömenler üretildiğini ve sanatsal çalışmaların uluslararası bilimsel dergilerde yayımlandığını söyledi.

İzmir'de 17 Ocak: Konser, tiyatro, sergi ve atölyelerle dolu bir gün İzmir'de 17 Ocak: Konser, tiyatro, sergi ve atölyelerle dolu bir gün

Etkinliğin sonunda, Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, Prof. Dr. Elif Eser Eke Bayramoğlu'na katkılarından dolayı "Teşekkür Belgesi" takdim etti.

Kaynak: Bülten