İzmir'de, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ile Proje Evi Kooperatifi iş birliğiyle düzenlenen çalıştayda, Türkiye’de zeytincilik sektörünün iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği, çözüm önerileri ve sürdürülebilir projeler ele alındı.

Yeşil Mutabakat ve zeytincilik hedefleri örtüşüyor

Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayda konuşan UZZK Başkanı Mustafa Tan, zeytinin Türkiye’nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olduğunu vurguladı. Tan, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın sürdürülebilir tarımı hedeflediğini belirterek, bu hedeflerin zeytincilikle örtüştüğünü söyledi. İklim değişikliğinin üretimi olumsuz etkilediğini ifade eden Tan, "İspanya, İtalya ve Tunus gibi ülkelerde zeytin üretimi ciddi düşüşler yaşadı. Ancak bu durum Türkiye’nin zeytincilik sektörüne kısa vadede olumlu yansıdı. Fiyatlar tarihte görülmemiş seviyelere ulaştı ancak üretimin eski düzeyine gelmesiyle fiyatlar tekrar düşüşe geçti" dedi.

İklim krizi ve zeytincilik yöntemleri tartışıldı

Çalıştayda, Türkiye’nin zeytin üretim potansiyeli ve iklim değişikliğiyle mücadele yöntemleri de tartışıldı. Enstitü Müdürü Cemil Ernim, zeytinciliğin ülke tarımı açısından önemini vurgularken, "Zeytin çeşitlerimiz her türlü yetiştirme yöntemine uyum sağlayabiliyor. Ancak geleneksel ağaçlarımızı kaybetmememiz gerekiyor. Yabancı çeşitlerin adaptasyon çalışmaları yapılmalıdır" dedi.

Geçtiğimi yıl da bir proje başlatılmıştı

Proje Evi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ceren Üzel, geçen yıl başlatılan “Anadolu'da Zeytin Üreticisi Toplulukların Güçlendirilmesi Projesi” hakkında bilgi verdi. Projenin sonlarına yaklaşıldığını belirten Üzel, bu çalışmanın sektöre katkı sağlayacağını ifade etti.

İzmir Foça Belediye Tiyatrosu, Aydın’da “Kanlı Nigar” ile alkış aldı İzmir Foça Belediye Tiyatrosu, Aydın’da “Kanlı Nigar” ile alkış aldı

Uzmanlar çözüm önerilerini paylaştı

Çalıştayda uzman ve akademisyenler tarafından, “İklim Krizi ve Zeytincilik,” “Yeşil Mutabakat ve Zeytin Sektörü” gibi başlıklarda sunumlar yapıldı. Sunumlarda, geleneksel zeytinliklerin sosyo-ekolojik önemi ve sürdürülebilir zeytincilik için atılması gereken adımlar ele alındı.

Kaynak: AA